Befektetés

Harapófogóba kerülnek a kormány miatt a nyugdíjalapok

Portfolio
Az egyik lengyel minisztérium honlapján elérhetővé vált a kormány tervezett nyugdíjreformja, ebből számos olyan részlet derült ki, amit eddig nem lehetett tudni. Például kimondják, hogy a kötvények államosítását követően a megmaradó portfóliót legalább 75%-ban részvényekbe kell fektetni, ami a tagok számára túlságosan nagy kockázatot jelent. A következő években a diverzifikációs lehetőségek igaz bővülnek, mert 2016-ra a portfóliók 30%-a lehet külföldi papírokban, azonban államkötvényeket a nyugdíjalapok nem vásárolhatnak. További érdekesség, hogy nemcsak 2014-ben nyílik meg a tagok számára a visszalépés lehetősége, hanem 2016-ban is és azt követően 4 évente - írja a Bloomberg.
Hasonló témákról is szó esik az október 30-i Portfolio.hu Öngondoskodás 2013 Konferencián. Regisztráljon Ön is a rendezvényre!

Szeptemberben derült ki, hogy a lengyel kormány hogyan képzeli el az 1990-es évek végén beindított nyugdíjreform visszafordítását, a tegnap nyilvánosságra hozott törvénytervezet több olyan részletet is tartalmaz, amelyet korábban nem tudtunk. Az biztos, hogy a nyugdíjalapoktól a kötvényportfóliót teljes egészében visszaveszi az állam, a vagyon 51,5%-át pedig államadósság-csökkentésre fogják fordítani. A jövő évi GDP arányában az adósság 9,2%-ponttal csökkenhet.A részletszabályok szerint a nyugdíjalapoknál megmaradó, főként részvényekből álló portfóliót csak részlegesen tudják átstrukturálni, hiszen 2014. február 3-ától nem vásárolhatnak a nyugdíjalapok államkötvényeket, sőt a szabályozás azt is kimondja, hogy a vagyon legalább 75%-át részvényekben kell tartani. Az Aviva PTE nyugdíjalap vezetője, Marcin Zoltek szerint mindez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a nyugdíjalapok egy óriási részvényalappá változnak, és a tagok korára vagy éppen a kockázati profiljára való tekintet nélkül kell a részvénytúlsúlyos portfóliót fenntartani.

A befektetési korlátozások is megváltoznak. A törvénytervezet alapján a külföldi eszközök súlya a jelenlegi 5%-ról jövőre 10%-ra emelkedik, majd a következő két év során ez a részarány 30%-ra bővül 2016-ra. A nyugdíjalapok fedezési céllal vásárolhatnak majd származtatott termékeket, azonban további szabályozás fog arról dönteni, hogy pontosan milyen termékekbe fektethetnek be.

A munkaügyi minisztérium honlapjáról elérhető dokumentum szerint a tagoknak várhatóan 2014 elejétől 3 hónapjuk lesz, hogy döntsenek, ilyen feltételek mellett maradnak-e a nyugdíjalapjuknál, vagy visszalépnek az állami rendszerbe. A passzív tagok automatikusan visszakerülnek az államhoz, míg az aktívak maradhatnak. Érdekesség, hogy a tagok számára a visszalépési lehetőség a későbbiekben is nyitva áll, 2014-etr követően 2016-ban, majd ezt követően minden negyedik évben megnyílik a visszalépési lehetőség.

Még várni kell a tervezet elfogadására elfogadásra, azonban az már most látszik, hogy a kormány tervezete a piacon működő nyugdíjalapok nemtetszését váltotta ki, sőt már a nyugdíjalapokat tömörítő kamara levelet írt Jose Barrosonak is, hogy fokozott figyelemmel nézzék a törvénymódosítást és ha szükséges, akkor a megfelelő lépéseket tegyék meg. A hírek szerint bő egy hónap konzultációt követően a tervezet november közepén kerül a lengyel parlament elé.
  

Igaz, még társadalmi konzultációra van lehetőség a következő bő egy hónapban, viszont a kormány tervei vélhetően a főbb vonalakban már nem változnak meg. Jól láthatóan a szabályozás úgy lett kitalálva, hogy a tagok minél nagyobb arányban lépjenek vissza az állami pillérbe. Még akkor is, ha 2014 elején a tagok 20-40%-a a nyugdíjalapokban maradna, akkor is azt lehet mondani, hogy lassú kivéreztetésre van ítélve a szektor. A részvényekre épülő portfólió olyan kockázatokat jelent a tagok számára, amelyet nagyon nehéz bevállalni, főleg ismerve a rendszerben lévő tagok életkorát. Egyelőre a válságból való kilábalás is bizonytalan, és bőven elegendő 1 rossz év ahhoz, hogy a tagok 2016-ban azt mondják, hogy mégsem tartanak ki az alapok mellett. Ilyen formában a végkifejlet az lehet, hogy a tagok az államtól kapják a nyugdíjukat, a nyugdíjalapoknál pedig csak a vagyonkezelői funkció marad meg, amelyet a nyugdíj előtt fokozatosan átvesz az állam.
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street tőzsde_getty