Befektetés

Egyre több részlet derül ki a lengyel nyugdíjreformról

Portfolio
A lengyel kormány hamarosan elfogadja végső formában azt a tervezetet, amelyet várhatóan a parlament is elfogad, és alapvetően alakítja át a lengyel nyugdíjrendszert. Az intézkedések jövő februártól lesznek vélhetően hatályosak, a fő lépés, hogy a nyugdíjalapok kötvényportfólióját átveszi az állam, vagyis államosítják. A megmaradó vagyon kezelése korlátok között lehetséges, a tervek szerint 2014-2017 között a kötelező részvényarány 75%-ról 15%-ra csökken - írja a Reuters.
A lengyel kormány már hónapokkal ezelőtt döntött arról, hogy az ország nyugdíjrendszerét megreformálja, az intézkedések részeként hamarosan a teljes lengyel államkötvény-portfólió átkerül az államhoz. Nagy kérdés volt, hogy milyen befektetési korlátozásokat alkalmaznak a megmaradó vagyonnál, hiszen a kötvények elvétele után egy döntő többségében részvényekre épülő portfólió maradna a nyugdíjalapoknál és ezzel együtt a tagoknál, ha nem döntenek a visszalépés mellett.

Pénteken Izabela Leszczyna pénzügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a nyugdíjalapok esetében minimális részvénytartási kötelezettség a következőképpen alakul a következő években. 2014 végéig legalább a portfólió 75%-át kell részvényben tartani, 2015 végéig 55%-ot, 2016 végéig 35%-ot és végül 2017 végéig 15%-ot. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjalapok fokozatosan, évek alatt állhatnak át egy alacsonyabb kockázati szintet jelentő portfólióra.

Per pillanat közel 100 milliárd dolláros vagyon van a nyugdíjalapoknál, a vagyon többsége kötvényekben van, hiszen a szabályozás szerint tilos volt a portfólió 43%-ánál többet részvényekben tartani. A nyugdíjreform részeként viszont a vagyon 51,5%-a átkerül az államhoz, amivel a GDP arányos adósságot csökkenteni lehet, így nagyobb mozgástere marad az államnak is.

Egyelőre még csak egy javaslatról van szó, amelyet a következő kormányülésen el kell fogadni, majd azt továbbküldeni a parlamentnek. A nyugdíjreform komoly ellenállást váltott ki Lengyelországban, többen azt mondják, hogy megkérdőjelezhető a döntés és egyes részei akár alkotmányellenesek is lehetnek. Ha minden így marad, akkor a nyugdíjreformnak jövő februárban lehet tényleges hatása.
SZG_9534
BÉT
Frankfurt Stock Exchange
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Matolcsy
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany