Előfizetői tartalom

Nyugdíjasok dönthetik romba a részvénypiacot?

Portfolio
Sok a kérdőjel az amerikai részvénypiac további alakulását illetően, azonban kifejezetten optimista előrejelzés látott napvilágot a Deutsche Bank részéről. Elemzőik szerint a vállalati profitmarzsok fenntarthatók lesznek, többek között azért, mert a cégek által szponzorált nyugdíjalapok ma már csak kevéssé deficitesek. Korábban nagy teher hárult a társaságokra, hogy a nyugdíjprogramokat kiegyensúlyozzák, most viszont ez a nyomás átmenetileg lekerülhet a vállukról. Ráadásul még az sem fenyegeti az emelkedést, hogy következő 2 évben összességében 150 milliárd dollárt vonhatnak ki a nyugdíjalapok az amerikai részvénypiacról a tagság öregedése miatt.

Az amerikai részvénypiacok 2013-ben óriási emelkedésen mentek keresztül, az S&P index majdnem 30%-ot emelkedett, adódik a kérdés, hogy a befektetők által megfogalmazott profitvárakozások elérhetők lesznek-e vagy sem. Az S&P 500 vállalatainál a profitmarzsok historikus csúcson vannak, az optimista vélemények szerint ez rövid távon fenntartható, mert a lanyha munkaerőpiac miatt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés