Előfizetői tartalom

Ide tettük tavaly a pénzünket

Portfolio
Rendkívüli éven van túl a hazai megtakarítási piac, a lakosság az egyre alacsonyabb kamatkörnyezetben - többek között betétekből - értékpapírokba mozgatta át a vagyonának egy részét. Igaz, decemberben a betétek az értékpapírokkal kéz a kézben tudtak emelkedni a tőkebeáramlás hatására, azonban éves szinten a betétek állománya 10%-kal csökkent. Ezzel párhuzamosan az állampapírok és befektetési alapok vagyona 1712 milliárd forinttal, vagyonarányosan 60 és 43 százalékkal nőtt. Rövid távon a betétek piacvesztése folytatódhat, mert az átlagos betéti kamatok 2,5 százalék alá estek, amelynél már a befektetők is erősen gondolkodóba esnek, a bankok pedig most sincsenek rászorulva forintforrás agresszív gyűjtésére.

Nyilvánosságra hozta a Magyar Nemzeti Bank az értékpapírokról szóló friss statisztikáit, ebből kiderült, hogy 2013 decemberében jött össze a legnagyobb tőkebeáramlás a havi tranzakciók alapján. A közelmúltban már írtunk róla, hogy a betétekbe tavaly decemberben friss tőke érkezett 74,3 milliárd forint értékben, most viszont már arra is fény derült, hogy az értékpapírokba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés