Befektetés

Összevonásokra kell számítani a nyugdíjrendszerben

Portfolio
Svédországban alapvetően átalakul az állami nyugdíjalapok rendszere, a nyugdíjkifizetésekre tartalékot képező alapok közül kettőt megszüntetnek, a vagyonukat pedig átadják a maradék 3 alapnak. Ennél is fontosabb, hogy az alapok többé nem lesznek egy személyben a vagyon tulajdonosai és kezelői. A központosítás után a főbb befektetési elveket egy ember fogja meghatározni, így sok esetben csak végrehajtói feladat hárulhat az alapokra. A jelenlegi struktúrát a szereplők sem tartották jónak, viszont a mostani átalakításokkal nem értenek teljesen egyet - írja az Investment & Pensions Europe.
Neves külföldi szakértők is elmondják véleményüket a befektetési lehetőségekről a Portfolio.hu vagyonkezelési konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

A svéd nyugdíjreform egyik központi elemét képezte az 1990-es évek végén, hogy teljesen újraszervezték az állami nyugdíjalapok rendszerét. Annak érdekében, hogy a biztosítottak vagyonát a lehető leghatékonyabb kezeljék, több nyugdíjalap, külön befektetési alapelvek mellett fektette be a tartalékokat. A kormány azonban 2011-ben úgy döntött, hogy az alapokat felülvizsgálat alá helyezi, mert az időközben 6 különálló alappá bővülő rendszer fenntartása megkérdőjeleződött.

A felülvizsgálat éveket vett igénybe, de megszületett a döntés, a kormány nem kívánja fenntartani a túlságosan sok szereplős rendszert, így úgy határoztak, hogy az öt alap közül kettőt megszüntetnek, a bennük lévő vagyont pedig a maradék három alap között osztják fel. Az időzítést illetően részleteket nem árultak el, az viszont kiderült, hogy a rendszer logikája is megváltozik, a jövőben nem úgy lesz, hogy a különböző alapok az alap tulajdonosai és kezelői is egyben.

Az összevonásokra azért van szükség, hogy a nyugdíjbiztosítási tartalékokat kezelő alapok kezelése költséghatékonyan valósuljon meg. Ennek egyik fontos eleme, hogy az nyugdíjbiztosítási tartalékok tulajdonosi szerepe nem lesz elkülönítve az alapok között, hanem egyetlen személyre száll át. Ezen felül jogszabályban határozták meg, hogy milyen referencia-portfóliót kell használni az egyes portfóliók értékelésére. Mindez felváltja a korábban alkalmazott kvantitatív befektetési szabályokat.

Természetesen bizonyos befektetési limitek továbbra is megmaradnak, így például svéd vállalatokban az alapok csak maximum a piaci kapitalizáció 2%-át nem meghaladó részesedést szerezhetnek, miközben a szavazati jogot 10%-ánál többel nem rendelkezhetnek. Az alapok számának csökkenése mellett az irányítás központosítása a legjelentősebb tényező, az irányítási feladatokat ellátó személy határozza meg a főbb befektetési szempontokat mindegyik alapnál.

A döntésre a nyugdíjalapok vezetői természetesen nem reagáltak pozitívan, az egyik alap vezetője azt emelte ki, hogy már most is nagyon alacsony az éves vagyonkezelési díj (0,13% az AP3 alapnál), miközben a hozamok is nagyon jók voltak, a célul kitűzött 4%-os reálhozamot 3, 5 és 10 éves időtávon el tudták érni. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy valóban megérett a rendszer a felülvizsgálatra, viszont a három alapos modellre való átállás nem a legjobb megoldás.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Thomas Cook