Befektetés

Pokoli drága, mégis megveszik az emberek

Portfolio
Nehéz helyzetben van az, aki manapság rövid távon akarja befektetni a pénzét, a betétek legfőbb helyettesítőjének számító likviditási alapok december-augusztus között például mindössze 0,6-1,3%-os hozamot értek el. A befektetési környezettel nem lehet mit csinálni, a költségekkel viszont igen, egészen biztos, hogy nem fenntartható eladni 1,5%-os költségterhelés mellett alacsony kockázatú alapokat, amikor a rövid hozamok 1,5% alatt vannak. A régióban körbenézve a lengyel piac lehet számunkra irányadó, ahol 0,6-1%- között találhatók a díjak. Nagy valószínűséggel itthon is hamarosan elindul a költségcsökkentés, viszont ennek legnagyobb gátját a forgalmazók jelenthetik, amelyek minden forintot próbálnak megfogni a szorongatott helyzetben.
Többek között erről és ehhez hasonló témákról is szó lesz az október 30-án megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciánkon.


Zárjuk le a múltat, és kezdjünk tiszta lappal

A 3 hónapos bankközi kamatláb hazánkban a jegybanki alapkamat körül található, ami jelenleg 2,1%, miközben az Államadósság Kezelő Központ által közzétett adatok szerint az éven belüli referenciahozamok 1,5% alá is benéztek, vagyis aktuálisan egy nagyobb intézményi befektető is csak ilyen feltételek mellett tud befektetni. A jegybanki alapkamattól jelentősen elmaradó referenciahozamokban többek között annak is nagy szerepe volt, hogy augusztustól az MNB-kötvény betétté alakult át, a rövidebb lejáratoknál túlkereslet alakult ki, aminek hatására bezuhantak a hozamok.

Pokoli drága, mégis megveszik az emberek
A befektetési alapokat tartó befektetők ezt a folyamatot testközelből figyelhették végig. A lakosság legnagyobb része már találkozott a likviditási alapokkal, amelyek a betétek legközelebbi helyettesítői, a legnagyobb alapok visszatekintő hozamai manapság már igencsak elgondolkoztatóak. Két éve éves alapon még 5,5-6,5% os éves nettó hozamot el lehetett érni likviditási alapokkal is, tavalyra 3-4% közé estek a hozamok, míg most augusztusban az év elejétől elért hozam 0,6-1,3% volt. Négy hónap van még az évből, de mérget mernénk venni rá, hogy 2% alatti hozam lesz az uralkodó az alapoknál. Nincs mit tenni, ez ma a piaci realitás.

Pokoli drága, mégis megveszik az emberek
Ami befektetői oldalról igazán érdekes, hogy a 2014-ben a betéti kamatok szintjére visszaeső pénzpiaci alap teljesítmények ellenére nem történt a BAMOSZ statisztikái alapján nagyobb tőkekiáramlás a pénzpiaci alapokból. Igaz, volt három hónap, amikor szemmel látható pénzt vontak ki a pénzpiaci alapokból, de ennek mértéke az alapkategóriához képest nem volt nagy. A piacon már bő fél éve arról lehetett hallani, hogy a legnagyobb kihívás a pénzpiaci alapokból esetlegesen kiáramló összegek megtartása szektoron belül, egyelőre azonban ez a félsz nem igazolódott be.

Pokoli drága, mégis megveszik az emberek
A sejtésünk az, hogy néhány hónapnak el kell azért telnie, hogy a befektetőkben is tudatosodjon, a főként betétekbe fektető likviditási alapoknál a teljesítmények alacsony szinten állnak be. Az alapkezelők és a forgalmazók két dolgot tehetnek, egyrészt magasabb hozampotenciállal rendelkező alapok irányába mozdítják el az ügyfeleket, másrészt megpróbálják az alapok hozamait javítani. Amennyiben ezt az alapkategória befektetési korlátai vagy a maga a befektetési környezet nem teszi lehetővé, akkor nincs mit tenni, a költségekhez kell hozzányúlni.

Beragadtak a díjak

Amióta a pénzpiaci alapok elindultak Magyarországon nem volt még akkora aktualitása az alapokhoz kötődő költségeknek, mint most. Nyilvánvalóvá vált az elmúlt egy évtizedben, hogy az ügyfelek elsősorban a nominális hozamokat nézik, a magas kamatkörnyezetben nem foglalkoztak igazán az alapokra terhelt költségekkel, sem azzal, hogy emiatt a benchmark indexet az alapok nem tudják felülteljesíteni. Ennek az időszaknak azonban vége szakadt, olyan szinten vannak a rövid hozamok, amelyek összeegyeztethetetlenek a szektorban alkalmazott díjakkal.

A szakmai kíváncsiságtól hajtva megnéztük, hogy a leginkább érintett alapok (likviditási, pénzpiaci, rövid kötvény) legnagyobb vagyont kezelő szereplői 2013-ban milyen díjterhelés mellett működtek és eközben milyen nettó hozamokat értek el. A likviditási alapoknál 3-4%-os hozam 1,5-1,7%-os költségterheléssel párosult, a pénzpiaci alapoknál 2,3-4,8%-os éves hozamhoz 1-2,3%-os költség társult, míg a rövid kötvényalapoknál 4,9-9%-os hozamhoz 1,5% körüli költség. Ebből rögtön következik, hogy lényegében nagyon hasonló költségek mellett drasztikusan eltérő teljesítményre voltak képesek az alapok.

Az alapok portfóliójának átárazódása most is folyamatban van, a visszatekintő hozamok még mindig esnek, és ha nem változtatnának az alapkezelők a költségeken, akkor előfordulhatna, hogy a bruttó hozam több mint felét a költségek vinnék el, miközben olyan egyéb tételek ebbe nincsenek is benne, mint az adók vagy a számlavezetési díjak. Egy megoldás lehetséges, mégpedig a díjcsökkentés, ami azért lehet nehézkes, mert a nagyobb pénzügyi csoportok szorongatott helyzetükben próbálnak minden forintot megfogni, márpedig az alapkezelési üzletág komoly nyereséget jelent. Az alapkezelőkből kivett osztalék csak az egyik tényező, a forgalmazó bankok komoly díjat kapnak az alapok értékesítéséért, ennek egy részéről csak végső esetben mondanának le a szolgáltatók.

Az alapokról elérhetők a féléves jelentések, azonban ezekben nem találtunk arra vonatkozó részletinformációkat, amely alapján meg lehetne becsülni, hogy beindult-e a költségcsökkentés, a piacról származó információink viszont arra engednek következtetni, hogy ez még a jövő zenéje. Sokat nem lehet késlekedni, mert már most is olyan alacsony szinten vannak a likviditási alapok visszatekintő hozamai, ami az ügyfelek számára nem komfortos. Könnyedén elcsábulhatnának lakossági állampapír irányba az ügyfelek, hiszen itt lejáratig megtartva a papírokat igencsak magas (akár 2,5-2,7%-os) hozamokat lehet elérni.

Pokoli drága, mégis megveszik az emberek
A régiónkban körbepillantva a lengyel piac lehet a leginkább irányadó a számunkra, a nagyobb kamatcsökkentések miatt leginkább itt hasonlóak a pénzpiaci hozamok. A kinti alapkezelők likviditási és pénzpiaci alapjai tavaly 1,7-2,9%-os hozamot értek el, amibe már beleértendő a 0,6-1%-os díjterhelés. Mindezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy bőven van tér a díjcsökkentésre a magyar piacon, a most látott 1,5%-os értékekhez képest alsó hangon 50 bázispontos (0,5%-os) csökkentés benn van a pakliban.

A rövid kötvényalapok esetében is itt lenne az ideje a díjmérséklésnek, talán ebben az esetben annyival könnyebb az alapkezelők helyzete, hogy ebbe az eszközosztályba kimagasló mértékű tőke érkezett, és az egyik slágernek számít a piacon. Bár az érme másik oldala az, hogy a rövid kötvényalapoknál portfólió-kezelési oldalról több lehetőség adódik a teljesítmény javítására. Ezek az alapok betétek és diszkontkicstárjegyek mellett állampapírt, vállalati kötvényeket, jelzálogleveleket és egyéb eszközöket is tarthatnak, ami javíthatja a hozamokat. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy több portfólióban ott vannak még a korábban megvásárolható PEMÁK sorozatok is. Ennek ellenére nem lennénk meglepődve, ha a közeljövőben díjcsökkentésektől lenne hangos a szektor.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
ufo támadás getty