Befektetés

Készülj fel a veszteségre, ha euróban van a pénzed

Portfolio
Az EKB a nyár folyamán a betéti kamatlábat negatívba vágta, egy friss elemzés szerint az eurós pénzpiaci alapokat most éri utol a végzetük, nem kerülhetik el a visszatekintő hozamok leesését. Szakértők szerint heteken belül mínuszosak lesznek az alapok, amely ellen az alapkezelők úgy próbálnak tenni, hogy egyre növelik a portfóliót átlagidejét - írja a Financial Times.
Egyre nehezebb helyzetben vannak a kockázatkerülő ügyfelek az eurózónában, gyakorlatilag már eddig sem lehetett értelmezhető hozamot elérni a pénzpiaci alapokkal, amelyet gyakorta használtak vállalatok és bankok is a fölös likviditásuk tartására. Pedig az alapkezelők minden tőlük telhetőt megtettek, több alapnál is eltüntették az alapkezelési díjakat, sőt egyes alapokat ideiglenesen le is zártak külső befektetők elől.

Igen ám, csakhogy a Moody's friss elemzése szerint a nagyon biztonságosnak tekinthető pénzpiaci alapok hozamai a következő hetekben negatív tartományba eshetnek le. Az euróban denominált pénzpiaci alapokban becslések szerint 1000 milliárd eurós vagyon heverhet, ez a tényező vélhetően további eladási nyomást helyez a szektorra. A Moody's szerint elkerülhetetlen a visszatekintő hozamok esése, egyedül az a kérdés, hogy ez pontosan mikor következik be.

Készülj fel a veszteségre, ha euróban van a pénzed
Az eurózónában a legfontosabb pénzpiaci kamatlábak már most is meglehetősen nyomott szinteken tartózkodnak, például az eurózóna egynapos bankközi kamatlábának értéke -0,036% volt, vagyis a bankoknál egy nap csak úgy lehetett fölös likviditást parkoltatni, ha a befektető ezért fizetett. De az egy hónapos és három hónapos euribor esetében sincs jobb helyzet, rendre 0,009%-ot és 0,079%-ot láthattunk.

Nem lehet csodálkozni mindezen, mert júniusban és szeptemberben az Európai Központi Bank a betéti kamatát negatív tartományba vágta, jelenleg -0,2% a kamat mértéke. A Barclays kötvénypiaci stratégája elmondta, valószínűtlen a negatív kamatlábak megváltozása a közeljövőben, főként akkor, ha még több olcsó forrást biztosít a bankok számára az TLTRO-val az EKB. A várt likviditásinjekció csak növeli a pénzpiaci kamatokra nehezedő nyomást.

Érdekes jelenség, hogy miközben alig tudnak hozamot elérni a pénzpiaci alapok, a befektetők keresik ezeket a termékeket, az EPFR adatai alapján az év eddigi részében 44,3 milliárd euró érkezett az alapkategóriába. A portfólió-menedzserek úgy próbálják a hozamokat javítani, hogy növelik a portfóliók átlagidejét. Augusztusban 50 nap volt az átlagideje egy átlagos portfóliónak, míg egy évvel ezt megelőzően 39 napról kaphattunk számot.
Szeretné befektetési alapban kamatoztatni megtakarítását?
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
gold bar