Befektetés

Windisch: ugyanúgy csalt mind a három brókercég

Portfolio
A botrányban érintett három brókercégnél beragadt összesen 300 milliárd forintból a Befektető-védelmi Alap 80-100 milliárdot téríthet meg - feltéve, hogy osztja a Magyar Nemzeti Bank álláspontját, és fizet a Quaestor fiktív kötvényei után - mondta el a Népszabadságnak adott interjújában Windisch László, az MNB alelnöke. Windisch szerint ha kell, a jegybank közérdekű perrel kényszeríti ki a Beva közreműködését. Összeszedtük a legfontosabb gondolatokat az interjúból.
 • A felügyelt intézményeknél korábban nem volt gyakorlat a szerverállományok teljes felügyeleti lemásolása.
 • Mindhárom brókercégnél lényegében ugyanúgy történt a csalás, a jogi minősítésekben lehetnek különbségek a cégek és ezen belül az adott ügyletek között, de lényegében ugyanazt csinálta a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor is.
 • A Quaestor legális kötvényprogramjának keretében a kibocsátási tájékoztatókat évről évre jóváhagyta a felügyelet, 2007-től 50 milliárd forintos keretösszegben, melyet a felügyeleti feladatok jegybank által való átvétele előtt pár nappal emelt fel a PSZÁF 70 milliárd forintra.
 • A Quaestor Hrurira Kft. a helyszíni ellenőrzés után éjjel a felügyelet vizsgálatának következményeit próbálta hamis "öncsőd" bejelentésével megelőzni, ami utólag figyelemelterelésnek, a nyilvánosság megtévesztésének bizonyult.
 • A Questornál a kérdéses 210 milliárd forintból a valós kötvények állománya jelenleg közel 58 milliárd forint, de ez ugyanennyi volt már tavaly novemberben is, azóta a legális állomány gyakorlatilag stagnált.
 • A Quaestor a fiktív kötvényeket már 2007-től nagyobb mennyiségben értékesíthette, erre találtak adatot. A mintegy 150 milliárdos állomány évek alatt gyűlt fel, és 2013 októberében, amikor a Magyar Nemzeti Bank átvette az felügyeleti feladatokat, már elérte a ma ismert nagyságrendet.
 • A quaestoros ügyfelek helyzete összetettebb, mint a másik két szóban forgó brókercégnél lévőké: a létező 58 milliárd forint értékű kötvény után a Beva nem fizet kártalanítást, ezt vagy a Quaestor-csoport vagyonából kell visszafizetni, vagy felszámolás esetén a csoport vagyonából a felszámoló biztosnak kell majd megtéríteni.
 • A Quaestor létre sem jött, nem létező kötvényei esetében más a helyzet: az MNB állásfoglalása szerint itt az ügyfeleknek a brókercéggel és nem a kötvény kibocsátójával szemben van követelése, így ennél a 150 milliárd forintos tételnél tehát a Bevának kell helyt állnia.
 • Ha a Beva nem működne együtt a felügyelettel, az MNB kész arra, hogy közérdekű pert indítson az ügyfelek kártalanítása érdekében az alappal szemben.
 • Csak kötvénytípusonként állapítható meg, hogy az adott csoporton belül milyen arányban kaphattak az ügyfelek valódi és fiktív kötvényt. Ezért az MNB álláspontja szerint a kártalanítás során azt kell feltételezni, hogy adott kötvényosztály esetében minden ügyfél azonos arányban kapott mindkettőből.
 • Ahogy az 58 milliárd forint valódi kötvény aránylik a 150 milliárdnyi fiktív papírhoz, a gyakorlatban az ügyfelek arra számíthatnak, hogy a megtakarításuk háromnegyedét - a hatmilliós értékhatárig - a Beva fizeti ki, míg a fennmaradó részt a Quaestor vagy a felszámoló, illetve a büntetőeljárásban lefoglalt más vagyonból lehet majd kielégíteni.
 • Magyarország a dematerializált értékpapírok szabályozása kapcsán korábban azt a megoldást választotta, hogy a tulajdonosi hozzárendelés a befektetési szolgáltatónál történik meg, ami azt jelenti, hogy az értékpapírokat nyilvántartó Kelernél a brókercégek, befektetési szolgáltatást nyújtó bankok a saját nevükön vezetnek számlát, s ezen csak a teljes, ügyfelek tulajdonában lévő értékpapír-állomány látszik, az nem, hogy ténylegesen melyik ügyfélnek mije van. Ez adott lehetőséget a cégeknek a csalásokra.
 • Ezt úgy alakítaná át a felügyelet, hogy egyrészt a Kelernél névre szóló alszámlák is lennének, amin ügyfelekre lebontva látszana, kinek mije van. Másrészt az ügyfelek az MNB internetes oldalán keresztül ellenőrizhetnék, hogy az értékpapírszámlájukról a szolgáltatótól kapott adatok, illetve a szolgáltató által az MNB felé jelentett információk is megfelelnek egymásnak. Windisch reméli, mind a jogi környezet, mind a technikai feltételek az év közepére adottak lesznek ehhez, és legkésőbb az ősszel el tud indulni ez a szolgáltatás.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
forint zuhanás euró árfolyam