Befektetés

Tényleg gyanúsan sokat ígért a Quaestor?

Portfolio
Mostanság nincs olyan nap, hogy ne lenne szó arról, miként vehették volna észre a Quaestor-kötvényesek, hogy valami nincs rendben. Tény, hogy a hazai befektető számára "kockázatmentes befektetésnek" minősíthető állampapírok kamatához képest magasabb hozamokat biztosított a Quaestor kötvényeseinek. Az állampapírok és a vállalati kötvények kamatait összevetve utánajártunk, mennyi is az annyi és valóban állíthatjuk-e, hogy kirívó hozamokról volt szó a Quaestornál.

1 2

Szabályozói szigor a brókercégeknél: mit jelent ez az informatika nyelvén? Erről is szó lesz a Portfolio Pénzügyi IT konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Hogyan alakultak az állampapírpiaci hozamok?.
Cikkünkben egy állampapír- és vállalati kötvénypiaci körképpel igyekeztünk utánajárni annak, hogy az állampapírokénál magasabb Quaestor-kamatok mennyire jellemzőek a vállalati kötvénypiac egészére és mi az a kamatprémium, amivel találkozhatunk, akkor, ha a magasabb kockázatoz jelentő vállalti papírokba fektetünk.

Az egyszerűbb összehasonlítás kedvéért az állampapírpiaci referenciahozamokat is csak onnantól kezdve mutatjuk be, amikortól elérhető információink vannak a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott kötvényekhez. Most persze sokan jogosan tehetik fel a kérdést, hogy miért az állampapírok hozamával hasonlítjuk össze a Quaestor-kötvények hozamát? Az indok meglehetősen egyszerű.
  • Bárhonnan nézzük is, mégiscsak az állampapírokat tekinthetjük kockázatmentes befektetésnek, és mint ilyen, számos befektetés és értékpapír számára jelentenek összehasonlítási (benchmark) alapot.
  • Ráadásul az állampapírpiacon komoly lakossági megtakarítások vannak (a magyar államadósság több mint 10%-a van jelenleg a lakosság kezében).
  • Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a Quaestor is az állampapírok kockázatosságához és hozamához hasonlította saját kibocsátású kötvényeit.
  • Ráadásul az állampapírokéhoz hasonló kockázatúként adták el ezeket a kötvényeket.

Visszakanyarodva az állampapírhozamokhoz: a 2009 elejétől vizsgált referencia hozamgörbék alakulásánál jól látszik a fokozatosan csökkenő tendencia (hosszú és rövid lejáratú államkötvényeknél egyaránt). Míg például 2009 elején a 10 éves állampapír még 8,3%-os kamattal forgott a piacon, addig 2015 elején ugyanannál a papírnál már 3,6%-os hozammal kellett megbarátkoznunk.

Tényleg gyanúsan sokat ígért a Quaestor?

Mi történt eközben a Quaestor-papíroknál?

Ahhoz képest, hogy a magyar állampapír-hozamok egyre lejjebb és lejjebb araszoltak, a Quaestor-kötvények hasonló lejáratú állampapírokhoz képesti kamatprémiuma nemhogy csökkent, hanem az elmúlt 1-2 évben még nőtt is. Ahogy azt a lenti táblázat is mutatja, a fix kamatú Quaestor-kötvények hozama rendre a 8-10% közötti sávban tartózkodott.

Ebből kiindulva nem csodálkozhatunk azon, hogy a kisbefektetők figyelmét is felkeltették a Quaestor által kínált hozamok, hiszen a kötvények kibocsátásának időpontjában a hasonló lejárattal rendelkező állampapírok hozama átlagban körülbelül 3 százalékponttal maradt alul a versenyben. A Quaestor-kötvényt vásárlók tehát ezét a 3 százalékpontos kamatprémiumért voltak hajlandóak magasabb kockázatot vállalni.

A Quaestor honlapján még elérhető információk közül kigyűjtöttük a fix kamatozású kötvények összehasonlítás szempontjából fontosabb adatait. Mivel a fix kötvényekből több sorozatot is kibocsátott a Hrurira, így az összehasonlításnál most csak az első sorozatokat vettük alapul.

Tényleg gyanúsan sokat ígért a Quaestor?
(Az állampapírok átlaghozamát a Quaestor-kötvények kibocsátásának időpontjában, azok lejáratával nagyjából megegyező hátralevő futamidővel rendelkező államkötvények legjobb vételi és eladási hozamának átlagából számítottuk.)

Állampapírok vs. egyéb vállalati kötvények

Ha nemcsak a Quaestor kamatprémiumát vizsgáljuk, hanem azt is, hogy más vállalati kötvények mennyivel ajánlottak magasabb hozamokat a kibocsátáskor hasonló lejárattal rendelkező állampapírokhoz képest, az alábbi prémiumokkal találkozhatunk (a teljesség igénye nélkül):

Tényleg gyanúsan sokat ígért a Quaestor?
A szemfülesebbek már észrevehették, hogy a második táblában szereplő kamatprémium átlaga durván megegyezik a Quaestor-kötvények prémiumával. Ebből is lehet látni, hogy akik a magyar vállalati kötvénypiacon fektettek be, azok átlagban egy 3%-os kamatprémiumért cserébe vállalták fel a nagyobb kockázatot. Ha jobban a sorok mögé nézünk, azért kitűnhet, hogy vállalati és vállalati kötvény között is van különbség. A MOL kötvényei például nem adtak olyan magas prémiumot, mint ahogyan azt a BTEL vagy az Enefi (akkor még E-Star) tette. Ez az, ahol meg kell állni egy kicsit.

Amellett, hogy belátható: a MOL kötvényei korántsem testesítik meg ugyanazt a hitelkockázatot, mint amit a BTEL vagy a korábbi E-Star jelentett, azon sem árt elgondolkodni, hogy azokat a bizonyos kötvényeket milyen fedezetre és a vállalat életciklusának mely szakaszában bocsátották ki.

Általánosságban elmondható az, hogy egy vállalat kezdeti szakaszában elsősorban banki hitelből finanszírozza magát és csak a későbbi, érett szakaszban fordul kötvénykibocsátáshoz. Persze az sem új keletű dolog, ha egy vállalat még a növekedési szakaszban nyúl a kötvény-kibocsátási lehetőséghez, de ekkor értelemszerűen magasabb kockázatokkal kell számolni (kezdeti szakaszban bocsátott ki kötvényeket például a BTEL és az E-Star is).

Ott van ráadásul a másik oldal, ami a Quaestornál még inkább kitűnik: hogy milyen fedezetre bocsátották ki az értékpapírokat. Ha illikvid ingatlanbefektetések vannak a papírok mögött, akkor nem lehet csodálkozni azon, hogy a cég fizetésképtelensége esetén nem vagy csak a pénzünk egy töredékéhez jutunk majd hozzá.
Ez a cikk folytatódik
1 2
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Webp