Befektetés

Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére

Portfolio
Hisszük vagy sem, a befektetési alapokra nem mindig lehetőségként, hanem sokszor inkább rendszerkockázatként gondolnak odafent, legalábbis erre utal az EKB napokban közzétett jelentése. Abból kiindulva, hogy a befektetési alapok eszközállománya 5 év alatt 70%-os növekedést produkált, nem csoda, hogy az árnyékbankrendszer fogalma mint potenciális rendszerkockázat merül fel. A jelentés szerint a legnagyobb piaci sokkokat a kötvényalapok tudnák okozni, ezek a legveszélyesebb befektetési alapok most a piacon. De nem Európa az egyetlen, ahol aggódni kell: az USA-ban sosem látott szinteket ugrottak meg az árnyékbanki szolgáltatók.
Az EKB frissen közölt pénzügyi stabilitási jelentése szerint az eurózóna pénzügyi rendszerének stabilitására négy nagyobb kockázati tényező is hat, amelyek közül az egyik legfontosabb az árnyékbankrendszer térnyerése. A jelentés szerint az árnyékbankrendszer előretörése miatt a jövőbeni piaci feszültségek és a fertőzési hatások is növekedhetnek, ez pedig már az EKB szótárában is potenciális rendszerkockázatot jelent.Ha jobban a számok mögé nézünk, érthető, hogy az EKB "aggódik" az árnyékbankrendszer térnyerése miatt. A befektetési alapok által kezelt vagyon mértéke 2009 és 2014 között 70%-kal, 4 ezer milliárd euróval növekedett, az összvagyon ezzel elérte a 9,4 ezer milliárd eurót az eurózónában. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, 2009-től kezdve az árnyékbankrendszeri szolgáltatók vagyonának növekedési üteme minden évben meghaladta a bankokét, ezen belül is a hedge fundok növekedtek a legnagyobb mértékben 2008 végéhez képest.

Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére
A jelentés szerint minél nagyobb a likviditási szükségletben jelentkező eltérés és a tőkeáttételes pozíciók felvállalása, annál nagyobb a lehetősége annak, hogy a befektetési alapok rendszerszintű kockázatot jelentsenek a pénzügyi szektorra nézve. Az EKB szerint a kötvényalapok okozhatják a legnagyobb sokkokat a piacon, miután ezekben az alapok jelentős mértékű likvid és tőkeáttételes pozíciókat vesznek fel, ráadásul méretükben is meghaladják a többi alap eszközállományát. Ugyancsak nagy problémákat okozhatnak az ábra alapján 0,4 ezer milliárd eurós eszközállománnyal rendelkező ingatlanalapok is.

Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére
Az alapok szerepének növekedése a pénzügyi piacokon az EKB szerint azzal a veszéllyel járhat, hogy piaci sokk esetén negatív likviditási spirál alakulhat ki egyrészt az ügyfelek vagyonkivonásai, másrészt a fedezetfeltöltési követelmények miatt. Mindennek az eszközárak további esésén keresztül lehet fertőzési hatása a bankrendszerre, ez pedig újabb tőkekivonásokat eredményezhet.

Na de mire ez a nagy aggodalom?

2014 decemberére a bankoknak nem minősülő pénzügyi szolgáltatók eszközállománya elérte a 23,5 ezer milliárd eurót, amely több mint duplája a 10 évvel ezelőtt mért állapotnak. 2009 óta az árnyékbankok a pénzügyi szektor teljes eszközállományán belüli arányukat 33%-ról 37%-ra növelték, melyhez hozzájárult a hitelezés felől a piaci alapú finanszírozás felé való elmozdulás is. Az árnyékbankrendszeren belül a legnagyobb növekedést a pénzpiaci alapokon kívüli alapok könyvelhették el, míg például a pénzpiaci alapok vagyona inkább csökkenést mutat.

Az EKB jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy az árnyékbankrendszer több ponton is szoros összefonódást mutat a tradicionális bankszektorral, ez pedig fokozott rendszerkockázatot jelenthet. Példaként említi az elemzés az egymással korreláló eszközkitettséget, a derivatív piacon egymással szemben fennálló kötelezettségeket, az értékpapír-kölcsönzést és a finanszírozási tranzakciókat. Elég beszédes adat, hogy a nem banki tevékenységű szolgáltatók birtokolják a bankok által kibocsátott értékpapírok durván 10%-át az eurózónában, míg fordítva ez az arány 8%-ot tesz ki.

Az árnyékbankrendszer felfutásának tehát az alábbi fő kockázatait azonosítja az EKB elemzése:
  • Negatív likviditási spirál kialakulása
  • Kötvényalapok rendszerkockázati hatása
  • Vagyonkivonások miatti eszközár-csökkenés
  • Korreláló eszközkitettség és derivatív piaci kötelezettségek


Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére

Eközben Amerikában...

...sem más a helyzet. A kockázatvállalás majdhogynem büntetése és a több milliárd dollárt kitevő bírságok megtették hatásukat: a bankszektor jelentős visszavonulót fújt a 8,9 ezer milliárd dolláros lakáshitel-piacról. Az olyan árnyékbankok pedig, mint a Quicken Loans, a PHH és a loanDepot.com 53%-ban vették ki részüket az áprilisi lakáshitel-kihelyezésekből - tudta meg a Financial Times. A Harvard Kennedy School tanulmánya szerint az árnyékbankok előretörése a lakáshitel-kihelyezésekben éppen akkor következett be, amikor az olyan nagybankok, mint a Wells Fargo, a Bank of America és a JP Morgan visszafogták kihelyezési tevékenységüket a szigorúbb tőkeelvárások és a szabálytalan értékesítések miatt kiszabott bírságok után.

Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére
Az mindenesetre az alábbi ábrából is látszik, hogy nem az eurózóna az egyetlen térség, ahol az árnyékbankok jelentős szerepet harcoltak ki maguknak. Az USA-ban 2005-ben még döntő súlya volt a hitelintézeteknek a lakáshitelek kihelyezésében, de 2012-től kezdve fokozatosan teret vesztettek. 2014-ben például a 40 legnagyobb hitelkihelyezőből már csak 62,5% rendelkezett hitelintézeti háttérrel.

Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1077839366