Előfizetői tartalom

Vészjósló árnyékvilág nő a bankok fejére

Portfolio
Hisszük vagy sem, a befektetési alapokra nem mindig lehetőségként, hanem sokszor inkább rendszerkockázatként gondolnak odafent, legalábbis erre utal az EKB napokban közzétett jelentése. Abból kiindulva, hogy a befektetési alapok eszközállománya 5 év alatt 70%-os növekedést produkált, nem csoda, hogy az árnyékbankrendszer fogalma mint potenciális rendszerkockázat merül fel. A jelentés szerint a legnagyobb piaci sokkokat a kötvényalapok tudnák okozni, ezek a legveszélyesebb befektetési alapok most a piacon. De nem Európa az egyetlen, ahol aggódni kell: az USA-ban sosem látott szinteket ugrottak meg az árnyékbanki szolgáltatók.

Az EKB frissen közölt pénzügyi stabilitási jelentése szerint az eurózóna pénzügyi rendszerének stabilitására négy nagyobb kockázati tényező is hat, amelyek közül az egyik legfontosabb az árnyékbankrendszer térnyerése. A jelentés szerint az árnyékbankrendszer előretörése miatt a jövőbeni piaci feszültségek és a fertőzési hatások is növekedhetnek, ez pedig már...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés