Befektetés

Diófa: "Mire a falevelek lehullanak ..."

Borbély Miklós
Rába Zoltán
Diófa Alapkezelő
"Ahogy legutóbbi ajánlásunkban írtuk, az őszi piaci kezdés valóban kétesélyes volt. Továbbra is megvan az esélye egy komolyabb visszakorrekciónak, azonban a technikai kép alapvetően bearish. Ha az irányadó S&P 500 indexet nézzük, mind a 2009-től induló eredeti, mind az összes eddig újrahúzott trendvonal megdőlt, s az index tartósan és mélyen a 200 napos mozgóátlag alá került. Ez nem egy kifejezetten jó ómen. Egy ekkora bull piacba egy ilyen korrekció még bele is férne, de valahogy azt érezzük, hogy a gőz mintha elfogyott volna a piacokból. Továbbra sem lehet eldönteni, hogy itt most egy klasszikus hosszú bear trend indul el, vagy egy hosszabb korrekció, de marad a bull trend.

Diófa:
A Fed kamatemelési bizonytalankodása mindenesetre nem tesz jót a részvényeknek és általában a piacoknak. Sokan úgy tartják, a kamatemelés negatív üzenet a részvényeknek. Mi ezzel szemben két dimenzió mentén is ezzel ellentétesen gondolkozunk. Egyrészt történetileg sem állja meg a helyét ez a vélekedés, hiszen jellemzően az elmúlt kamatemelési ciklusok során, habár az elején kisebb visszaesések voltak, magában a ciklusban emelkedtek a részvények. Nyilván épp azon javuló makroszámok örvén, melyek a kamatemelést is indokolták. Másrészt a kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanság már többet árt a piaci hangulatnak, mintsem használ a rekord alacsony kamat. A gond az, hogy a Fed mára már ellőtte minden monetáris puskaporát és az alacsony kamatszint - ha eddig nem generált egy adott szint feletti növekedést, akkor ezután sem fog alapon - a továbbiakban már nem segíti a növekedést. Ellenkezőleg: életben tart olyan vállalatokat, melyek normál tőkeköltség mellett kiesnének a versenyből. Túlkapacitások alakultak ki (pl. energetika), melyekből később majd gazdasági csontvázak hullanak ki.

Ami ezúttal eltér a tankönyvi recepttől, az a Phillips görbével kapcsolatos monetáris politikai várakozások sikertelensége. Egyrészt jelenleg még extra laza monetáris kondíciók mellett sem sikerült elejét venni a dezinflációs és helyenként deflációs folyamatoknak. Az alacsony kamatok elvileg beruházásra és így munkaerő felvételre sarkallnák a vállalatokat, mely így a bérinfláción keresztül növeli a teljes infláció szintjét a foglalkoztatás javulásával. Most azonban ez a transzmissziós mechanizmus nem működik, különösen Európában szembeötlő kudarca. Az ok egyrészt az, hogy a többlet likviditással megtámogatott nagy gazdaságok: franciák, olaszok, a pénzeket adósságaik csökkentésére költik. Másrészt az input költségek (nyersanyagok) árai olyan mértékben csökkentek, hogy ez minden más szektor inflációs hatását több mint ellensúlyozta eddig.

És akkor ott van még a Kína történet. Ami nem is annyira a fejlett gazdaságok szempontjából bír jelentőséggel, mintsem az exportjuk nagy részét Kínába küldő távol-keleti országok számára okoz gondokat. Nyersanyagaikra, termékeikre egyre kevesebb az igény, s amit kapnak érte, azt egy dráguló dollárba kell fektetni, hogy az olcsó pénz időszakában felvett dollár hiteleiket törleszthessék. A feltörekvő piacok tehát most stabil lejtmenetbe kerültek. Ez most azért gond a globális részvénypiacok számára, mert - eltérően a korábbi időszakoktól - mára a feltörekvők piaci súlya elérte az a szintet, ahol ez komolyan mozgatja a globális piacokat. Sajátos öngerjesztő kör alakul így ki: a lassuló feltörekvők lehúzzák a fejlett gazdaságokat is közvetett mechanizmusokon keresztül. Az így lassuló fejlődők egyre inkább magukba fordulnak, belső növekedési forrásokat keresnek, ami visszahat a feltörekvőkre is. Legjobb példa erre az USA palaolaj és palagáz kitermelése, ami egyik döntő oka volt a kereslet visszaesésén túl az olaj árának egy év alatt történő feleződésének, és nincs is kilátás a korábbi egyensúlyi ár érdemi visszatesztelésre. Marad tehát a régi recept: hátha az USA lokomotív kihúzza az elakadt világgazdasági vonatot a rozsdás sínszakaszról. Az eddigi számok alapján elég vegyes a kép, de inkább pozitív. Most minden az amerikai fogyasztón múlik. Ha elhiszi hogy a 0,25-ről a nagyon messzinek tűnő 1%-ra emelkedő kamatláb mellett is olcsón tud majd hitelből is fogyasztani és nem szökik az égbe a jelzáloghitel törlesztése, s így fenntarthatja eddigi életszínvonalát, akkor beindulhat a fogyasztás és ha szűkül a munkaerőpiaci puffer (amire vannak jelek, de még nem elegendő a szorítás), beindulhat egy egészséges bér és inflációs spirál. Mindez felpörgetheti az USA gazdaságot. Mindenesetre kezd kicsit gyanússá válni, hogy a recesszióból való kilábalás szakasza immár hatodik éve tart. Valaminek most már történnie kell. Éppen ezért mi egy defenzív portfóliót javaslunk, ennek új eleme egy dollár pénzpiaci betét a dollár jövőbeni erősödésére számítva.

A magyar kötvénypiacon továbbra is az 5-7 éves szegmens a kedvencünk, ahol a tartósan alacsony jegybanki alapkamat és az őszi likviditásbőség további hozamcsökkenést tesz lehetővé. Hasonlóan nem változott ajánlásunk a nemzetközi vállalati kötvények terén, az investment grade alsó szegmenséből és a sub-investment grade felső szegmenséből válogatott és kellően diverzifikált vállalati kötvényportfólió tartását javasoljuk, maximum három és öt év közötti átlagos hátralévő futamidővel.

Alternatív befektetések terén tartjuk az augusztusban megállapított súlyozást, a tartósan nulla közeli európai (és lassan magyarországi) kamatszint mellett, az ingatlanalapok továbbra is kiváló hozamalternatívát jelentenek egy diverzifikált portfólióban. "

Diófa:
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
forint zuhanás euró árfolyam