Befektetés

Budapest: ők a pénzügyi élet DJ-i

Pintér András, Budapest Alapkezelő
Budapest Alapkezelő
"Először is röviden a piacokról: a kínai és fejlődő piaci gazdaságok lassulásához kapcsolódó kockázatok miatt a befektetői hangulat változatlanul ideges, a piacok a "normál korrekció" és az "érdemben visszaeső növekedési környezet" szcenárióinak beárazása között ingadoznak. A befektetők ugyanakkor jellemzően alulpozícionáltak, ami a gazdasági környezet normalizálódása esetén érdemi támaszt adhatna az eszközáraknak.

Budapest: ők a pénzügyi élet DJ-i
És akkor jöjjön a lényeg. Természetesen senkit nem akarok megbántani, és a (zenei) ízlésről nincs is értelme vitatkozni (pláne nem az én zenei ízlésemmel...), de be kell vallanom, azok közé az emberek közé tartozom, akik felhúzzák a szemöldöküket, amikor a legjobban kereső zenészek listáján DJ-kkel találkoznak. Calvin Harris a Forbes szerint tavaly 66 millió dollárt tett zsebre - ezzel a DJ-k között minden idők legjobb évét tudhatta maga mögött. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a zenészek fő bevételi forrását az "élő" fellépések jelentik.

"De hát nem is csinál semmit, csak megnyomja a play gombot! Úgy tesz, mintha csavargatna valamit, de az egész a laptopjáról szól!" - jött a szokásos vád egy barátomtól, amikor a közelmúltban egy szórakozóhelyen a fenti témáról beszélgettünk. Legalább is akkor, amikor hallottuk egymás szavát a "Tedd fel a kezeeeeed!" színvonalú buzdítások zajában.

"A rendszer arra kényszeríti a résztvevőket, hogy olyasvalami elvégzését tettessék, amire nem képesek, és hogy úgy tegyenek, mintha élveznék azt." Felelhettem volna frappánsan barátom költői kérdésére, ha Charlie Munger fenti mondatát pár héttel korábban olvasom. Persze Warren Buffet legendás befektetőtársa nem a zenélést tettető és ezzel jól kereső DJ-kre, hanem a pénzügyi rendszer számos szereplőjére utalt.

Azóta nem tudok szabadulni ettől a gondolattól. Minden egyes alakalommal, amikor a nemzetközi gazdasági tévék szakértőit vagy felkészületlen pénzügyi kommentátorokat hallok, eszembe jut: ők a pénzügyi élet DJ-i. Tettetik, hogy csinálnak valamit. Pedig amit mondanak, az valójában hamis. Az én fülemnek legalább is biztosan az.

Itt is megvannak a vezényszavak, csak a "Tedd fel a kezed!" helyett a "Kereskedj minél többet!", "Egy kis tőkeáttétel nem árthat!" vagy a "Most érdemes keresni a piac alját!" jellegű mondatok töltik be ezt a szerepet. Elsőre talán jól hangzó tanácsok ezek, de hosszú szakirodalma van annak, hogy ha megtakarítóként megfogadjuk ezeket a gondolatokat, akkor a legtöbb esetben rosszul járunk (profitálni pedig csak a tippet adó fog).

Nem akarok DJ lenni, arról tippelgetni, hogy mi lesz a következő hetek slágere. Nálam marad a lejárt lemez és a kiabálás helyetti csendes emlékeztető: megtakarítóként a legtöbbünk számára egy megfelelő időtávra kiépített, a befektetési költségekre odafigyelő, az adózási lehetőségeket optimalizáló portfólió kiépítése és tartása (ez utóbbi nélkül az egész nem ér semmit) az ideális megoldás. A kimondottan a hosszabb távú megtakarítók szempontjait szem előtt tartó modell portfólióm összetételén ebben a hónapban nem változtatok."

Budapest: ők a pénzügyi élet DJ-i
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
önkormányzati választás
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
WeWork