Befektetés

Nem kártalanítja a Quaestor-kötvényeseket a jegybank

Portfolio
Az MNB nem tervezi a Quaestor-kötvényesek kártalanítását, mivel erre jogilag nincs is lehetősége. A jegybanki felelősség felvetését alapvetően politikai indíttatású támadásnak értékeli az MNB, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Windisch László, a jegybank alelnöke.
Az interjú érdekesebb gondolatai:
  • Az MNB nem tervezi a Quaestor-kötvényesek kártalanítását, mivel erre jogilag nincs is lehetősége. A jegybanki felelősség felvetését alapvetően politikai indíttatású támadásnak értékeli az MNB.
  • Az Országgyűlés 2013 őszén adta át a pénzügyi felügyelet jogkörét a Magyar Nemzeti Banknak, előtte viszont közel két évtizedig háborítatlanul folyhattak a visszaélések, emeli ki Windisch. Amikor 2013 októberében az MNB vált a pénzügyi szektor felügyelőjévé, a feltárt károk több mint kilencven százaléka már létezett.
  • Windisch szerint nem szabad összemosni a korábbi, nem az MNB által végzett felügyeleti tevékenységet, a most már az MNB által ellátott felügyelettel.
  • A Quaestor-károsultaknak egyelőre a Befektetővédelmi Alapra vonatkozó jogszabályok szerinti kártalanítást fizettek ki, eddig több mint nyolcvanhárommilliárd forint összegben. Ha valakinek legfeljebb hatmillió forint értékű Quaestor-kötvénye volt, és mégis csak ennél kisebb összeget kapott a BEVA-tól, annak az az oka, hogy a BEVA csak a fiktív kötvény értékesítésével okozott kárt téríthette meg, a meglévő, az ügyfelek értékpapírszámláin rendelkezésre álló valós kötvények ellenértékét nem.
  • Windisch szerint az Alkotmánybíróság döntése nem feltétlenül rossz hír a károsultaknak, a testület csak a kártalanítás módját kifogásolja. Ugyanakkor azt egyértelművé tette, hogy önmagában a kártalanítás az alaptörvénnyel összeegyeztethető.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint zuhanás euró árfolyam