Befektetés

Tudatos befektető vagy? Ez hatalmas csalódás lehet

Portfolio
Hatalmas meglepetést okozhat a környezettudatos befektetőknek az, hogy a világ legnagyobb klímaváltozási befektetési alapjainak ugyanúgy van részesedése olajjal és földgázzal foglalkozó cégekben, mint ahogy napenergiával, szélenergiával és tisztán technológiával foglalkozó cégekben is - írja a Reuters.

A húsz legnagyobb olyan alap közül, amelyik a "klímaváltozás" vagy "globális felmelegedés" kifejezést használja a nevében, vagy marketinganyagában, hat tartja olaj-vagy földkitermelő vállalatok részvényeit.

Néhány példát kiemelve:

  • Az HSBC GIF Global Equity Climate Change Fundja az amerikai olajkitermelő óriásban, a Chevronban tart részesedést, a dél-afrikai SASOL és a brit BG Group Plc. mellett. Mindhárom cég hatalmas széndioxid-kibocsátó, az elmúlt években kezdtek el csak visszavenni ebből, miután folyamatosan a környezetvédők és a politikusok célkeresztjébe kerültek.
  • A második legnagyobb klímaváltozással foglalkozó alapnál is hasonló a helyzet, ezt a Deutsche Bank kezeli, a 75 millió dolláros Global Warming Prevention Equity Fund idén az amerikai olaj-és földgázkitermelő óriás, a Helmerich and Payne Inc. részvényeit tartotta. Korábban volt részesedése a Noble Energyben és a gázvezetékekkel foglalkozó Kinder Morganben is.
  • A legnagyobb olajkitettséggel rendelkező Nomura Global Climate Change Fund portfóliójának 5,8 százalékát képezik ilyen részvények, többek közt a TransCanada Corp.-ban is tartott részesedést, ami az Obama-kormány által környezetvédelmi okokból megvétózott Keystone projektet kivitelezte volna.


A legjobban egyébként azok az alapok teljesítettek, amelyek teljesen elkerülték az olajat, 2014-ben ugyanis hatalmas árfolyamesést szenvedett el a szektor, amiből az alapok is kivették a részüket.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_getty