Befektetés

Itt az új Quaestor-törvény - Így is sokat fizethetnek a bankok

Portfolio
A már kifizetett hozamokat levonnák a kártalanítási összegből, a 6 millió feletti kártalanítási összegnek pedig csak 90%-át kapnák meg a károsultak - többek között ezeket az újításokat tartalmazza a hvg.hu birtokába jutott, még nem végleges, új Quaestor-törvény tervezete. Örülhetnek a Hungária ügyfelei is, a tervezet szerint rájuk is kiterjesztenék a 30 millióig terjedő kártalanítást, emellett nagy kő eshet le a bankokról és brókercégekről, mivel a korábban tervezett 100 milliárd helyett nagyjából 60 milliárd forintért kellene helytállniuk. Ez az összeg persze még mindig felveti a kérdést, hogy az új törvény mennyiben veszi figyelembe az EBRD-vel kötött megállapodást.
A hvg.hu birtokába jutott tervezet szerint az alábbiak szerint módosulna a Quaestor-törvény:
  • A törvényt a Quaestor-kötvényeseken túl kiterjesztenék azon Hungária ügyfelekre is, akiknek értéktelen Hungária-kötvényeket értékesítettek, míg a Buda-Cash károsultjai kimaradnak a 30 millió forintig terjedő kártalanítási körből.
  • A korábbiaktól eltérően a 2008. január 1-től kifizetett hozamokat nem fizetik ki kártalanítási összegként a kötvénytulajdonosoknak, annak értékét le kell vonni a kifizetendő összegből.
  • A 6 milliótól 30 millió forintig terjedő kártalanítási összegnek a kifizetett hozamokkal csökkentett értékének 90%-át kapják kézhez a károsultak, hasonlóan a Bevánál bevett gyakorlathoz (tehát 10%-os veszteséget kénytelenek lehetnek elfogadni a károsultak).
  • A törvényben nem tennének különbséget a fiktív és valós kötvénnyel rendelkezők között, de az továbbra is megmaradt, hogy csak azt kell kártalanítani, akinek a brókercég a saját vállalatcsoportja által kibocsátott fiktív vagy valós kötvényt adott el.
  • Az új tervezettel a bankokra és a brókercégekre is kisebb teher hárulna: a korábbi 100 milliárd helyett 60 milliárdra csökkenne ez az összeg, amelyből mintegy 3 milliárd forint vonatkozik a hungáriásokra (a teher nagyjából 40 milliárdos csökkenése a már kifizetett hozamok levonásának következménye).

A cikkből egyértelműen nem derül ki, hogy a pénzügyi szektornak pontosan miként kell helytállnia a kártalanítás terheiért, kérdés, hogyan és milyen formában vonhatják majd le különböző adóikból a kifizetendő összeget. Nemsokára többet is tudhatunk majd, a cikk szerint ugyanis hamarosan benyújtják a hivatalos tervezetet az országgyűlés elé.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Névtelen tervválság forint