Előfizetői tartalom

Nem is gondolnád, milyen sokat tesznek félre a magyarok

Várnai Tímea, MNB
|
Sisak Balázs, MNB
Gazdaságtörténeti tapasztalatok alapján a belső megtakarításra épülő felzárkózási modellek fenntarthatóbb növekedési pályát eredményeztek. A lakossági megtakarítások stabilabb forrást jelentenek mind a vállalkozások, mind az állam számára. A magyar lakosság megtakarítása a válság előtti nagyon alacsony szintről napjainkra a GDP 5-6 százalékára emelkedett, így a korábbi külső finanszírozásra építő gazdaságszerkezet helyett erősödött a belső finanszírozás szerepe. Figyelembe véve a lakossági megtakarításoknak a gazdasági növekedés fenntart-hatóságában és a külső sérülékenységben játszott kiemelkedő szerepét, cikksorozatot indítunk a lakossági megtakarítások és pénzügyi vagyon elmúlt évtizedes alakulásáról. Három részes cikksorozatunk első részében a lakosság megtakarítási és vagyoni helyzetének makrogazdasági szintű alakulásával foglalkozunk.

Jelentős fordulat a lakosság pénzügyi megtakarításábanA háztartások pénzügyi megtakarításának alakulása kiemelten fontos egy ország fenntartható növekedésének szempontjából. Jellemzően a lakosság pénzügyi megtakarításai jelentenek forrást a hosszú tavú növekedés biztosításához szükséges beruházások számára. A növekedés fenntarthatóságának szempontjából...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés