Brókerügyek: MNB-kölcsönből fizet az alap
Befektetés

Brókerügyek: MNB-kölcsönből fizet az alap

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank és a Kárrendezési Alap között 2015 májusában létrejött szerződés szerint az MNB likviditási kölcsönt nyújt az alap részére annak érdekében, hogy az eleget tehessen a károsult ügyfelek irányába fennálló fizetési kötelezettségének. A 2016 elején létrejött Kárrendezési Alap végzi a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezésének kifizetését - áll az MNB közleményében.
A törvény alapján a Kárrendezési Alap egy alkalommal folyamodhat likviditási kölcsön iránti kérelemmel az MNB-hez. A jegybanki kölcsön folyósítására a jogszabályi előírásokra tekintettel és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor. A 46 milliárd forint keretösszegű kölcsönt a Kárrendezési Alap kizárólag a kárrendezési kifizetések teljesítésére használhatja fel.

Előzmények

A Kárrendezési Alap május 18-ától kezdte meg a Quaestor és Hungária kötvényesek kárrendezésének kifizetését. Az alap akkor úgy fogalmazott, hogy a korábban már kiutalt 12 milliárd forinttal együtt a kárrendezés teljes összege várhatóan eléri a 38 milliárd forintot. Mivel az alaphoz folyamatosan érkeznek be a visszajelzések a károsultaktól, ezért a ténylegesen kifizetendő összeg mértéke még változhat.Az MNB-kölcsön felvétele nem újdonság, anno a Beva is innen jutott átmeneti forráshoz a 110 milliárd forint kifizetéséhez, amiből 88 milliárd forintot fordított a fiktív Quaestor-kötvényesek kártalanítására, a fennmaradó részt pedig a Buda-Cash és a Hungária ügyfelei kapták meg.Az MNB-kölcsönt a Beva zártkörű kötvénykibocsátás útján fizette vissza, várhatóan a Kárrendezési Alap is ennél a módszernél marad.
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket