Befektetés

Hungáriások: még várni kell a Beva kártalanítására

Portfolio
A Hungária Értékpapír felszámolója és a Beva tájékoztatása szerint az alap egyelőre nem tudja elvégezni az ügyfelek kártalanítását, mivel sok vitatott követelés van még a bíróság előtt, a bírósági döntések hiányában pedig még nem ismert a Beva konkrét kártalanítási kötelezettsége.
A Hungária felszámolója 2016. április 5-én közzétette, hogy a Hungáriánál befejeződött a teljes körű - meglévő ügyfélvagyonra vonatkozó - vagyonvizsgálat, melynek előzményeként a felszámoló felülvizsgálta, és két csoportba sorolta az ügyfelek által támasztott követeléseket.

A Hungária nyilvántartásaival megegyezően bejelentett igényeket a felszámoló elismert követelésként nyilvántartásba veszi. A Hungária nyilvántartásaiban tapasztalható szabálytalanságok miatt, jelentős számú ügyfél esetében a jogos ügyfélkövetelés mértéke azonban nem állapítható meg. A felszámolónak ugyanakkor törvényi kötelezettsége ezen követeléseket vitatottnak minősíteni, és az ügyfélvagyonból történő kielégítésükre tartalékot képezni.

A felszámoló a vitatott követelések jogosultjaival egyeztetést folytat, és ennek eredményétől függően a továbbra is vitatottnak minősített követeléseket a felszámolási eljárást lefolytató bíróság elé terjeszti elbírálás céljából. A vitatott követelések tárgyában, azok besorolása és összegszerűsége kérdésében a bíróság fog döntést hozni. Ha a bíróság a vitatott követelést elfogadja, úgy a felszámoló ezen követelést elismertként nyilvántartásba veszi, ellenkező esetben az elutasított követelésre képzett tartalék felszabadul.

A felszámoló a vagyon felülvizsgálatának lezárásakor, 2016. április 1-én a Beva részére adatot szolgáltatott a kártalanításhoz, azonban a vitatott követelések utáni tartalékképzés kötelezettsége miatt jelezte, hogy a kiadható ügyfélvagyon mértékére vonatkozó adatok még nem véglegesek.

A felszámoló folyamatosan teljesíti az elismertként nyilvántartásba vett igények alapján az ügyfeleket megillető ügyfélvagyon kiadását a 2016. április 5-én közzétett arányszámok szerint. Ez a folyamat előreláthatóan az év végével lezárulhat. Miután egyes eszközkategóriákban - jelentős részben a vitatottnak minősített követelésekre tekintettel - hiány mutatkozik, ezen eszközök jelenleg a közzétett kiadási arányszámok mértékéig adhatók csak ki. Abban az esetben, ha a bíróság döntése alapján a vitatott követelések miatti tartalék részben vagy egészben felszabadul, a kiadható eszközök mennyisége is növekedni fog.

A Beva feladata, hogy a Hungária felszámolója által ki nem adható eszközök tekintetében a befektetők részére a jogszabály által meghatározott kártalanítási összeget megállapítsa és kifizesse. A Bevának az egyes befektetőket megillető kártalanítást a hiányzó ügyfélvagyon után kell megállapítania, azonban a tartalékként kezelt eszközökkel kapcsolatos bírósági döntések meghozataláig a hiány mértéke nem tekinthető véglegesnek. A vitatott igények elbírálására irányuló bírósági eljárások jogerős befejezéséig a felszámoló pedig nincs abban a helyzetben, hogy véglegesítse az egyes ügyfeleket érintő hiány mértékét.

Fentiekre tekintettel a Beva a kártalanítás összegének megállapításához szükséges végleges adatok hiányában, a bírósági eljárások lezárásáig, egyelőre nem tudja elvégezni a kártalanítási kérelmek elbírálását

- áll a PSFN közleményében.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_564998512