Befektetés

Erste: vonzó befektetés lehet most az európai részvénypiac

39-k
Erste Alapkezelő:

"A számos kockázati tényező ellenére augusztusban is kitartott a jó hangulat a piacokon. Az árfolyamok további emelkedése főként azon múlik, hogy a kétségkívül jelen lévő pozitív faktorok felül tudják-e majd írni a bizonytalansági tényezőket. Utóbbiak közé sorolható az is, hogy az amerikai Fed vezetőinek legutóbbi megnyilvánulásai némileg erősítették a kamatemelési várakozásokat, a piac már több mint 60 százalékos eséllyel áraz egy idei lépést. Ez azonban inkább csak rövidtávú volatilitást okozhat, középtávon várhatóan nem akasztja meg az árak emelkedését.

Erste: vonzó befektetés lehet most az európai részvénypiac
Problémásabbnak tűnik viszont a növekedési kilátások alakulása. A Brexit-szavazást követően a gazdasági növekedésre vonatkozó elemzői konszenzusos előrejelzések a főbb régiókban tovább csökkentek és a Nemzetközi Valutaalap is lejjebb faragta a növekedésre vonatkozó előrejelzését (2016-ban 3,1 százalékos, 2017-ben pedig 3,4 százalékos globális GDP-bővülést várnak, utóbbi csak a feltörekvő régió remélt gyorsulásának köszönhetően magasabb az ideinél). Ezzel párhuzamosan a vállalati profitok alakulása sem adott okot túl sok optimizmusra: az Egyesült Államokban az idei második negyedév immár a hetedik volt a sorban, amikor a vállalati eredmények csökkentek, Európában pedig sorozatban a negyedik (de itt igazából már az elmúlt 5 évben meglehetősen nyomottak voltak a profitok). Ráadásul a leggyakrabban használt értékeltségi mutató, az árfolyam/nyereség (P/E) hányados Japánt leszámítva a főbb piacokon a hosszútávú átlag fölött van. Igaz, ez a mutató a rövidtávú árfolyamalakulásra nézve egyáltalán nem megbízható előrejelző.

A pozitív oldalon említhető viszont, hogy a részvénypiacok a fő alternatívához, a kötvényekhez képest még mindig igen vonzóan árazottak. A következő 10 évben az európai részvénypiac még akkor is hoz annyit, mint egy 10 éves német vagy japán államkötvény, ha az osztalékok holnaptól megfeleződnek az árfolyamok pedig 10 év múlva 20 százalékkal lejjebb lesznek. Persze semmi sem lehetetlen, de ez azért elég széles biztonsági puffernek tűnik. További támogatást jelenthet a részvényeknek, hogy az elmúlt hónapokban felerősödtek azok a várakozások, miszerint a jegybankok mellett a költségvetési politikák is egyre aktívabb szerepet játszanak majd a gazdaság élénkítésében. A fiskális expanzió Európában elsősorban a Brexit-szavazással és a migrációs-problémával, az Egyesült Államokban pedig az elnökválasztási kampánnyal került az előtérbe. Japánban eközben a kormány már egyértelműen jelezte az állami költekezés felfuttatására irányuló terveit.

Mivel a globális növekedés és a piaci árfolyamok eddig meglepően ellenállónak bizonyultak az elmúlt hónapokban szép számmal érkező sokkokkal szemben, az árfolyamemelkedési trend törékenysége ellenére a részvénysúly enyhe emeléséről döntöttünk. A részvénykitettségen belül továbbra is a fejlett piacokat preferáljuk, a feltörekvő régióból Koreában, Indiában és Oroszországban tartunk csak kisebb pozíciókat. A részvények súlyának emelésével párhuzamosan kissé csökkentettük az alacsony hozampotenciállal rendelkező hazai pénzpiaci- és kötvénykitettségünket."

Erste: vonzó befektetés lehet most az európai részvénypiac
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter