Befektetés

Erste: vonzó befektetés lehet most az európai részvénypiac

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"A számos kockázati tényező ellenére augusztusban is kitartott a jó hangulat a piacokon. Az árfolyamok további emelkedése főként azon múlik, hogy a kétségkívül jelen lévő pozitív faktorok felül tudják-e majd írni a bizonytalansági tényezőket. Utóbbiak közé sorolható az is, hogy az amerikai Fed vezetőinek legutóbbi megnyilvánulásai némileg erősítették a kamatemelési várakozásokat, a piac már több mint 60 százalékos eséllyel áraz egy idei lépést. Ez azonban inkább csak rövidtávú volatilitást okozhat, középtávon várhatóan nem akasztja meg az árak emelkedését.

Erste: vonzó befektetés lehet most az európai részvénypiac
Problémásabbnak tűnik viszont a növekedési kilátások alakulása. A Brexit-szavazást követően a gazdasági növekedésre vonatkozó elemzői konszenzusos előrejelzések a főbb régiókban tovább csökkentek és a Nemzetközi Valutaalap is lejjebb faragta a növekedésre vonatkozó előrejelzését (2016-ban 3,1 százalékos, 2017-ben pedig 3,4 százalékos globális GDP-bővülést várnak, utóbbi csak a feltörekvő régió remélt gyorsulásának köszönhetően magasabb az ideinél). Ezzel párhuzamosan a vállalati profitok alakulása sem adott okot túl sok optimizmusra: az Egyesült Államokban az idei második negyedév immár a hetedik volt a sorban, amikor a vállalati eredmények csökkentek, Európában pedig sorozatban a negyedik (de itt igazából már az elmúlt 5 évben meglehetősen nyomottak voltak a profitok). Ráadásul a leggyakrabban használt értékeltségi mutató, az árfolyam/nyereség (P/E) hányados Japánt leszámítva a főbb piacokon a hosszútávú átlag fölött van. Igaz, ez a mutató a rövidtávú árfolyamalakulásra nézve egyáltalán nem megbízható előrejelző.

A pozitív oldalon említhető viszont, hogy a részvénypiacok a fő alternatívához, a kötvényekhez képest még mindig igen vonzóan árazottak. A következő 10 évben az európai részvénypiac még akkor is hoz annyit, mint egy 10 éves német vagy japán államkötvény, ha az osztalékok holnaptól megfeleződnek az árfolyamok pedig 10 év múlva 20 százalékkal lejjebb lesznek. Persze semmi sem lehetetlen, de ez azért elég széles biztonsági puffernek tűnik. További támogatást jelenthet a részvényeknek, hogy az elmúlt hónapokban felerősödtek azok a várakozások, miszerint a jegybankok mellett a költségvetési politikák is egyre aktívabb szerepet játszanak majd a gazdaság élénkítésében. A fiskális expanzió Európában elsősorban a Brexit-szavazással és a migrációs-problémával, az Egyesült Államokban pedig az elnökválasztási kampánnyal került az előtérbe. Japánban eközben a kormány már egyértelműen jelezte az állami költekezés felfuttatására irányuló terveit.

Mivel a globális növekedés és a piaci árfolyamok eddig meglepően ellenállónak bizonyultak az elmúlt hónapokban szép számmal érkező sokkokkal szemben, az árfolyamemelkedési trend törékenysége ellenére a részvénysúly enyhe emeléséről döntöttünk. A részvénykitettségen belül továbbra is a fejlett piacokat preferáljuk, a feltörekvő régióból Koreában, Indiában és Oroszországban tartunk csak kisebb pozíciókat. A részvények súlyának emelésével párhuzamosan kissé csökkentettük az alacsony hozampotenciállal rendelkező hazai pénzpiaci- és kötvénykitettségünket."

Erste: vonzó befektetés lehet most az európai részvénypiac
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Webp