Befektetés

K&H: sikerült felkavarni az állóvizet

30-k
K&H Alapkezelő:

"Akkora volt a nyugalom a piacokon augusztus során, mintha nem lennének geopolitikai kockázatok és nem lenne szükség támogató gazdaságpolitikára az egész világban. Kúsztak is szépen felfelé a részvénypiaci indexek, az S&P 500 történelmi csúcsra jutott.

K&H: sikerült felkavarni az állóvizet
A nyaralásból és az olimpiai szurkolásból visszatérve a leginkább várt esemény a jackson hole-i jegybankári konferencia volt. A várakozásokhoz képest "szigorúbb" irányt jelzett a Fed: ha a legfrissebb munkaerőpiaci adatok erősek lesznek, akkor a szeptemberi ülésen már felmerülhet a kamatemelés. Ezzel jókora meglepést okoztak a piaci szereplőknek, akik pár héttel ezelőtt csak 2017 első felében számítottak szigorításra.

Most szinte biztosra vehetjük az idei kamatemelést, persze egy váratlan belső (amerikai elnökválasztás), vagy külső (geopolitika, kínai lassulás...) sokk ezt a forgatókönyvet is felülírhatja, ahogy eddig is volt mire fogni a Fed-nek a halasztást.

Az optimista szemüvegemet felvéve azt gondolom, hogy az amerikai jegybank kedvező makrogazdasági helyzetben szigorít, így hosszú távú befektetőként gondolkodva nincs miért aggódni. Az egyetlen apró probléma a piacok árazása, nem lehet olcsónak mondható eszközt találni: a nemzetközi részvények és a kötvények egyszerre drágák. A részvénypiacokon az árfolyamok emelkedtek, viszont a profitok nem: így csak a jövőbeli eredmény növekedésbe vetett hit indokolja a jelenlegi szinteket. A kötvényhozamok egyre gyakoribb negatív szintje hosszú távon nem fenntartható: lesz növekedés és infláció, tehát a jegybankok lazasága is véget fog érni hamarosan.

Hazai vizekre evezve nálunk kevésbe izgalmas a helyzet, a gazdasági mutatók rendben vannak. A növekedés további ösztönzésére van lehetőség a költségvetésben, az infláció is hamarosan közelíteni fog a jegybanki célhoz. Egyedül a forint erősnek mondható 310 alatti szintje okozhat fejtörést a gazdaságpolitikának.

A befektetőknek ajánlott portfólión most nem változtatok: a pénzpiaci eszközökön belül érdemes dollár pénzpiaci eszközöket (15%) tartani. A részvénysúly alacsony szintjét olcsóbb árazás mellett érdemes majd emelni."

K&H: sikerült felkavarni az állóvizet
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
olaj