Befektetés

Aberdeen: Trumpnak hívják az idei év talán legfontosabb kockázatát

29-k
Aberdeen Alapkezelő:

"A FED nem változtatott az irányadó kamatlábon, aminek hatására kissé megnyugodtak a piacok és kis volatilitás mellett viszonylag eseménytelenül telt el a szeptember. A decemberi kamatemelés azonban egyre valószínűbbnek látszik. Az inflációs mutatók a vártnál magasabbra kúsztak, a maginflációs mutató 2,3%-os értéke meghaladja a FED céljaként megjelölt 2%-os értéket. A FED által preferált Core PCE árindex is magasabb volt a vártnál, de 1,7%-os értéke még némi teret biztosít a FED-nek.

Aberdeen: Trumpnak hívják az idei év talán legfontosabb kockázatát
Ugyanakkor az amerikai gazdaság semmi esetre sem száguld, ezért a FED a hosszú távú kamatemelési pályát folyamatosan lefelé módosítja, ami kellő komfortot ad a piacoknak.

Donald Trumpnak hívják az idei év talán legfontosabb piaci kockázatát, amit az amerikai történelem egyik legmegosztóbb elnökjelöltje akár hízelgésnek is felfoghat. A piacok nem szeretik a kiszámíthatatlanságot, ami Trump elnöksége alatt garantáltan velünk maradna. A mexikói peso lenne az egyik legnagyobb vesztes és a rubel várhatóan jól teljesítene Trump megválasztását követő időszakban.

A Deutsche Bank árfolyama újabb mélységekbe bukott, amikor az amerikai igazságügyminisztérium 14 milliárd dolláros igényt határozott meg a lakossági jelzálogkötvények körüli vizsgálatának lezárásáért. A német bankóriás igazából a válság óta nem tudta rendezni sorait, a hatalmas derivatív pozíciói és sikertelen átszervezések sora után sem tudott stabil jövedelmezőséget mutatni. A negatív kamatkörnyezet mellett ez a legújabb fejlemény újra felszínre hozta az európai bankrendszer megoldatlan problémáit.

A japán jegybank érdekes változtatást eszközölt monetáris eszköztárában. Felismerve a negatív hosszú kamatok bankrendszerre gyakorolt negatív hatásait (a bankok jövedelmezősége nagyban függ a hozamgörbe meredekségétől), a 10 éves hozamot 0% körül kívánja tartani, ami a negatív hozamszinteket tekintve szigorításnak fogható fel. A rövid hozamok ugyanakkor akár tovább csökkenhetnek negatív tartományba, növelve a görbe meredekségét. Másrészt a rövid hozamok jobban hatnak az árfolyamra is. Amennyiben a BOJ gondolkodását az ECB is átveszi, a hosszú hozamoknak nyújtott jegybanki támogatás elérte a csúcspontját. A rövid hozamok további csökkentésével a devizaháború egy újabb fejezete nyílhat meg.

Az MNB is hasonló politikát folytat. Az IRS program lezárásával csökkent a hosszú hozamok támogatása, de az aktív BUBOR politikával még kismértékben rontható a forint vonzereje a csökkenő rövid kamatok miatt.

Nem igazán várunk nagy volatilitást a hátralévő időszakban, ennek megfelelően nem változtatunk az eszközösszetételen, ami óvatos optimizmust tükröz."

Aberdeen: Trumpnak hívják az idei év talán legfontosabb kockázatát
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
olaj