Befektetés

Budapest: lesz itt hangzavar

12-k
Budapest Alapkezelő:

"A novemberi amerikai elnökválasztás közeledtével egyre többen teszik fel a szokásos kérdéseket. Ki fog nyerni? Milyen tőkepiaci hatásokra lehet számítani? Venni kell vagy eladni? A kérdések persze teljesen jogosak, és jogos elvárás az is, hogy próbáljunk válaszokat adni rájuk.

Budapest: lesz itt hangzavar
Az én félelmem ugyanakkor az, hogy az elkövetkező pár hétben túl sok "válasz" lesz majd. Jönnek majd a tuti tippek, a magabiztos szakértői előrejelzések - lesz itt hangzavar bőven.

Anélkül, hogy megpróbálnék hozzátenni ehhez a zajhoz, két szempontot fontosnak tartok. Egyrészt azt, amiről a Brexitet követően már írtam: a tőkepiacokon a "fekete vagy fehér" jellegű gondolkodás életveszélyes. Aki nem tudja helyesen értelmezni és kockázati szempontból kezelni a különféle valószínűségeket, nem különféle szcenáriókban, hanem egy megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatásban hisz, az a tűzzel játszik. Különösen igaz ez egy olyan helyzetben, ahol - ismételten a Brexithez hasonlóan - a szavazás előtti közvélemény kutatások fej-fej melletti eredményt jeleznek. Ha olyan portfólióval futunk neki a novemberi választásnak, amely csak az 55%-45%-ra vezető jelölt győzelme (azaz egyetlen szcenárió) esetén kecsegtet jelentős emelkedéssel, akkor ne lepődjünk meg, ha csalódás ér minket, mert éppenséggel végül a kevésbé valószínű esemény következett be.

Átalakítanám-e mindezek alapján az előző hónapban javasolt portfóliómat? A válasz: nem.

Másrészt fontosak tartom a múltbeli választások tapasztalatait is: a választásokhoz kötődő bizonytalanságok miatt bár a szavazások előtt jellemzően megugrik a volatilitás, az eredmények ismeretében az azt követő pár hónapban a piac rendszerint megnyugszik, a volatilitás lecsökken. Ráadásul az elmúlt 160 év alapján azt is megállapíthatjuk, hogy a részvénypiaci hozamok nem mutatnak érdemi eltérést annak függvényében, hogy éppen melyik párt jelöltje ül a Fehér Házban. Persze most is sokan lesznek, akik azt harsogják, hogy a mostani szavazás más, mint a többi. De ne legyen kétségünk: 60-70 évvel ezelőtt az egyik jelölt éppúgy apokaliptikus következményeket jósolt ellenfele győzelme esetére, mint ahogy ez most is történik. Sir John Templetontól tudjuk, hogy a befektetések területén a négy legveszélyesebb és potenciálisan legköltségesebb szó ez: "most minden másképp' lesz" (this time it's different).

Ha az a kérdés, hogy a részvénypiacok szempontjából mely tényezők a fontosabbak: a mostani választás kimenete vagy például a középtávú profittrendek, a piacok értékeltségi szintje vagy az általunk használt megtakarítási termékek költségszintje, akkor megítélésem szerint egyértelműen az utóbbi tényezők lesznek a sorsdöntőek. Még akkor is, ha a mostani hangzavarban sokat az első felé akarnak majd minket terelni. Az éppen minket foglalkoztató aktuális jelen mindig fontosabbnak tűnik, mint amennyire valójában az.

Átalakítanám-e mindezek alapján az előző hónapban javasolt portfóliómat? A válasz: nem.

A kimondottan hosszabb távú megtakarítók szempontjait szem előtt tartó modell portfóliómon így nem változtatva változatlanul nagy súlyt adok a volatilis környezetben a legnagyobb fokú befektetési szabadsággal rendelkező abszolút hozamú stratégiáknak."

Budapest: lesz itt hangzavar
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter