Befektetés

CIB: a hazai fronton voltak meglepetések

Hajdu Egon
CIB Alapkezelő:

"Csendes, nyugodt kereskedésű hónap van mögöttünk, igazi piacmozgató hír globális szinten nem akadt, így a befektetők megtehették, hogy kivárnak a szeptember végi nagy jegybanki döntések előtt. A japán jegybank és a FED volt a várakozások középpontjában és nem is okoztak csalódást a befektetőknek, olyan döntések születtek, amik mind tartalmukban, mind a várakozásoknak való megfelelésük miatt pozitív piaci reakciókat eredményeztek.

CIB: a hazai fronton voltak meglepetések
A japán jegybanki ülés volt az első a sorban, ahol a laza monetáris politika további folytatását hangsúlyozták. Új elem volt viszont - az egyre inkább kimerülő/hatástalan eddigi eszköztár miatt - a hozamgörbe menedzselésének meghirdetése, aminek működési mechanizmusa pontosan még nem körvonalazódott, a piac mindenesetre pozitívan fogadta így is. Az elképzelés szerint a jegybank célja az lesz, hogy másodpiaci eszközökkel normális alakú, tehát emelkedő hozamgörbét (ahol a rövidebb kamatok alacsonyabbak a hosszú kamatoknál) alakítsanak ki és tartsanak fenn, így a jellemzően rövid oldalon forrást szerző és aztán hosszú oldalon hitelező bankrendszert nyereségessé tegyék (és az inflációs várakozásokat emeljék). A végső cél persze az, hogy az egészséges bankrendszer alapfunkciója segítségével aztán a gazdaságot is élénkítse. Csak remélhetjük, hogy a kitűzött céljait eddig finoman szólva sem teljesen mértékben elérő Bank of Japan ezt az eszközt sikeresen alkalmazza majd, mindenesetre a piac egyelőre megadta a bizalmat.

A piac szempontjából jóval meghatározóbb FED viszont teljesen a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton, azonban erős jelzést adott arra, hogy év végén ezt meg fogja tenni. A piaci hangulat a döntés után javult, azonban nem az időnyerés volt a fő indok (szeptember helyett december), hanem a távolabbi, 2017-re és 2018-ra adott kamatpálya szintje, amit mérsékeltek.

A fenti jegybanki döntések miatt tehát optimistább egyelőre a tőkepiac, nő a kockázatvállalási kedv, miközben egyébként sok minden nem változott a világgazdaságban. A globális növekedés továbbra is alacsony, inflációs nyomás nincs az évek óta tartó laza monetáris politikák ellenére sem. A hosszú táv nagy kérdése, hogy ebből a tartós stagnálásból (secular stagnation) mi adja majd a kiutat, a rövidtáv viszont világos: maradnak a támogató monetáris politikák, ami kedvez a kockázatos eszközöknek, így a portfólióban a globális eszközosztályainknál a múlt hónapban megemelt nagyobb súlyokat továbbra is tartjuk.

Hazai fronton viszont voltak meglepetések, a várakozásokkal ellentétben az S&P felminősítette az országot, illetve az MNB a nála elhelyezhető 3 hónapos betét szintjének meghatározásánál a vártnál kisebb összeget határozott meg, amik pozitívan hatnak, illetve hatottak a magyar eszközökre. Az MNB döntés gyorsabban, a felminősítés lassabban fejti ki a hatását a piacon (az első reakcióktól eltekintve), így most csak a jegybanki lépés közvetlen nyertesét, a magyar kötvényeket, illetve a súlyukat növeljük a pénzpiaci eszközökkel szemben. Ráadásul azt gondoljuk, hogy a magyar részvénypiac már nem alulárazott, a mostani súlya a portfólióban megfelelő. Az MNB új lépésével hatalmas mennyiségű likviditást szabadít a piacra, amik eddig a jegybankban kamatoztak. A nagy likviditás helyet keres magának és várhatóan kevésbé a hitelezésben, mint inkább a hazai pénz-, és kötvénypiacon találja majd meg a helyét, ami további lefelé irányuló nyomást fog helyezni a magyar hozamgörbére, miközben hangsúlyozottan a globális környezet is támogató.

Nagy piacmozgató híreket egyébként a közeljövőben nem várunk a gazdaságból, ahogy azt sem, hogy a FED kamatpolitikája december előtt újból igazán fókuszba kerülne. Politikai események lehetnek, amik ebből a mostani, akár kellemesnek is mondható komfortzónából kizökkenthetik a piacokat. Érdemes ezért figyelni az USA elnökválasztás, az olasz népszavazás kimenetelét, vagy akár az OPEC országok esetleges megegyezésével kapcsolatos híreket. Alapforgatókönyvünk októberre azonban inkább pozitív, mivel a nagy jegybankok fenntartották, sőt fokozták a tőkepiacok eddigi jókedvét, a politikai események meg inkább a novemberi időszakot befolyásolhatják majd."

CIB: a hazai fronton voltak meglepetések
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany