Befektetés

Erste: a jegybankok a piac fő mozgatórugói

39-k
Erste Alapkezelő:

"Továbbra is a jegybankok tűnnek a piaci folyamatok fő mozgatórugóinak. Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának szeptemberi döntését - miszerint nem lépnek a monetáris politika újabb lazításának irányába - meglepően heves negatív reakció fogadta a piacokon, ahhoz képest, hogy újabb bejelentésekre egyelőre kevesen számíthattak. Mindenesetre valószínűnek látszik, hogy ami késik, az nem múlik, és legkésőbb decemberben folytatódni fog az eszközvásárlási program kiterjesztése.

Erste: a jegybankok a piac fő mozgatórugói
Az amerikai Fed vezetői viszont megnyugtatták a befektetőket. Ugyan a decemberi kamatemelés simán benne van a pakliban (a piacok jelenleg 55 százalékra árazták be), a jegybank döntéshozói lejjebb hozták saját hosszabb távú kamatvárakozásaikat (dots). Így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a következő években sem lehet dinamikusan emelkedő dollárkamatokra számítani. A piaci árazások ráadásul még mindig laposabb kamatpályát vetítenek előre, mint amivel a Fed vezetői számolnak. Ha még az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanságot is figyelembe vesszük, nehéz elképzelni, hogy a dollárkötvények hozama masszív emelkedésnek induljon a következő hónapokban. A portfólióink hozampotenciáljának javítása érdekében ezért átcsoportosítottunk egy kisebb részt az amerikai állampapírpiacról a dollárban denominált vállalati kötvények felé, melyeknek átlagos lejáratig számolt hozama évi 3 százalék környékén mozog.

Kissé felkavarta az állóvizet a japán jegybank is, mely a várakozásokkal szemben nem csökkentette tovább a kamatokat és az eszközvásárlási programját sem bővítette, viszont lényegében nulla százalékos célhozamot határozott meg a 10 éves államkötvényekre és kötelezte magát a 2 százalékos inflációs cél túllövésére. Utóbbi elég kétségesnek látszik annak fényében, hogy az infláció már hosszú ideje nagyon messze mozog ettől a céltól és a most bejelentett változások nem sokban javítják a teljesíthetőség esélyeit.

Szeptember folyamán nem változtattunk a portfóliók részvénykitettségén. A kockázati szint növeléséhez elsősorban arra lenne szükség, hogy javulást lássunk a vállalati profitkilátásokban. Bár a rendkívül alacsony kötvénypiaci hozamok továbbra is a részvények felé terelhetik a befektetőket, a piaci értékeltséggel kapcsolatos aggodalmak mellett jónéhány kockázati tényezőt is fel lehet sorolni a következő hónapokra: amerikai elnökválasztás, olasz népszavazás, váratlan monetáris politikai fordulatok vagy egyedi kibocsátói kockázatok (mint például a Deutsche Bank vagy a Volkswagen kártérítési perei). Regionális allokációnkban továbbra is az európai piacot preferáljuk, ahol az árazások kevésbé tűnnek elgondolkodtatónak, mint a tengerentúlon."

Erste: a jegybankok a piac fő mozgatórugói
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.BET
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter