Befektetés

K&H: Amerikán a világ szeme

30-k
K&H Alapkezelő:

"A nyár végi pangáshoz képest izgalmasan alakult a szeptemberi hónap a tőkepiacokon.

A Fed vezetői által megfogalmazott üzenetek között nem volt könnyű kiigazodni a befektetőknek. A legutolsó ülés után még mindig nem vehető biztosra a decemberi kamatemelés, hiszen a piac jelenleg is csak 50% esélyt ad erre. Tavaly ilyenkor azt gondoltam, hogy 1% körül lesz 2016 végére az amerikai alapkamat. Ez a szint talán egy év múlva fog megvalósulni, tehát a gyors ütemű kamatemelések hangulatromboló hatásától nem kell félni.

K&H: Amerikán a világ szeme
Viszont az amerikai elnökválasztás kimenetele hozhat kellemetlen meglepetést. Általában nem érdemes az ilyen típusú eseményekre befektetési stratégiát építeni, hiszen még a negatív sokkokon is hamar túl tud lépni a piac (kínai deviza leértékelés, Brexit). Azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel Trump győzelme nem zárható ki (hibahatáron belül van a különbség). És akkor tényleg nehéz lesz kiszámítani, hogy egy showman átadja-e az irányítást egy szakértői stábnak, vagy élve a még nagyobb figyelemmel folytatja az "előadást". A piacok eddig nem mozdultak a Clinton-Trump szavazati különbség változására, de pár hét múlva szerintem már ez lesz az elsőszámú téma, a volatilitás emelkedése garantált.

Hazai pályán is erősre sikerült az elmúlt pár hét. A váratlan esemény az S&P általi felminősítés volt, amelynek az időzítése okozott kellemes meglepetést. Az MNB legújabb intézkedései az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak, így a hazai bankok készülhetnek a korlátozottan hozzáférhető háromhavi "alapkamatos" betétre. Helyette ott marad a korlátlan 1 napos betét -0,05%-os kamattal, vagy kereshetnek más eszközt a pénzpiacon. Az év végéig így óriási likviditás fog rázúdulni a rövid eszközökre, ami további csökkenést hoz majd az éven belüli hozamokban. A hosszabb hozamok így még vonzóbbak lesznek, ráadásul a felminősítés miatt a külföldiek szép fokozatosan újra növelhetik az állományukat. A német hosszú hozamokhoz képest a felár még mindig 3% körül van, ami gyorsan lecsökkenhet akár 20-30 bázisponttal is, és akkor a 2007-es 2%-os felár még mindig távol lesz.

A befektetőknek ajánlott portfólióban a 10% forintos pénzpiaci eszközből 5-5% hazai kötvényt és részvényt vásárolok. A hosszú magyar kötvényeket a felminősítés utáni hozamszinteken is vonzónak tartom. A magyar részvénypiac zászlóshajóinak profitkilátásai továbbra is kedvezőek, és az előretekintő P/E árazás alapján a feltörekvő piacokhoz képest újra diszkonttal forognak a magyar papírok."

K&H: Amerikán a világ szeme
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany