Befektetés

Pioneer: számos kockázat közeleg

Kocsi János
Pioneer Alapkezelő:

"Ezeken a magas árazási szinteken, rövid távon, az amerikai választásokig már inkább oldalazásra számítunk az S&P500 esetében, mint további jelentős emelkedésre. A hosszú távú felértékelődési potenciált korlátozza, hogy az árazási modelljeink szerint már azt is alig bírja el az S&P500 jelenlegi árszintje, ha egy szerény évi 25 bázisponttal emeli a Fed a következő 3 évben az irányadó kamatot. Ugyanakkor, ha a "piac-barátabb" jelölt nyeri a választásokat, akkor a jelentős árfolyamesés valószínűsége is alacsony. Ebben az esetben egy esetleges decemberi kamatemelés is szerintünk már csak egy kisebb korrekciót okozhat az amerikai és a többi fejlett részvénypiacon.

Pioneer: számos kockázat közeleg
Érdekes lehet az európai részvénypiac is az ősz hátralévő részében. Számos kétesélyes kimenetelű politikai és pénzügyi (pl. Deutsche Bank) kockázati eseménnyel néznek a befektetők farkasszemet. Olaszországban várhatóan november második felében kerül sor az alkotmány módosításáról szóló népszavazásra (a változtatás a választási rendszer reformját is tartalmazza), ami a közvélemény-kutatások alapján könnyen a kormány elleni "protest-szavazássá" alakulhat, nehezen belátható következményekkel. Spanyolországban továbbra sem látszik a politikai patthelyzet megoldása: a második országos választás után sem sikerült még kormányt alakítani, így előfordulhat, hogy újabb voksolásra lesz szükség. Németországban a kormányzó pártok gyengülése - és ezzel párhuzamosan a radikális formációk erősödése - tartósnak látszik. Az utóbbi hetekben halványodni látszódtak a Brexit-tel kapcsolatos aggodalmak, de a brit-EU gazdasági kapcsolatok jövője továbbra is rengeteg bizonytalanságot hordoz magában. Az EKB-nak van még némi "puskapora": ha a piacokon ismét felerősödnének az aggodalmak, az európai monetáris döntéshozók várhatóan újabb QE-bejelentésre szánnák el magukat. A jelenlegi kötvényvásárlási program ugyanis jövő márciusban lejár, bizonytalanság esetén abszolút indokolható lenne a kiterjesztése. Egyelőre nem változtatunk az európai részvények súlyán, de az ECB mozgástere miatt az egyes negatív események esetleges bekövetkezése vélhetően jó beszállási pontokat jelenthet. Különösen igaz lehet ez annak a német részvénypiacnak a vonatkozásában, ahol a vállalatok második negyedéves teljesítménye a vártnál jóval jobban alakult. Ezt nem sok fejlett részvénypiac mondhatta el magáról. Árazási szempontból a fejlett részvénypiacok többsége továbbra sem mondható olcsónak, ugyanakkor ebben a hozamkörnyezetben az árazási szorzók többsége az extrém drága tartományhoz sincs közel. A fejlett piaci részvények súlyát a számos közelgő kockázati események miatt 10%-ponttal csökkentettük a pénzpiaci eszközök javára.

A fejlődő részvénypiacok többségét már jól árazottnak tartjuk, némelyeket (Brazília) pedig már egyenesen túlárazottnak. Ugyanakkor az idei év tőkebeáramlásai még messze nem ellensúlyozták a korábbi évek jelentős tőkekiáramlását. Így látjuk még terét annak, hogy a kockázati étvágy fennmaradása esetén további tőke áramoljon a fejlődő részvénypiacokra. A hosszú távú kilátások nem rózsásak, mert egyelőre nem látszik, hogy mitől javulnának érdemben a fejlődő országok többségében a gazdasági fundamentumok, mert sem az olaj árának jelentős mértékű felpattanására, sem pedig a dollár drasztikus gyengülésére nem számítunk. A fejlődő részvénypiacok súlyán nem változtattunk.

A közép-európai a régiót nem tartjuk relatíve drágának, az árfolyamok alacsony bázisról történő korrekciója ezért talán folytatódhat, ha kedvező marad a globális részvénypiaci hangulat. Az egyes szektorokon belül véleményünk szerint jelentős és indokolatlannak tűnő árazási differenciák találhatóak, ezért érdemes lehet "pair trade" jellegű pozíciókban gondolkodni."

Pioneer: számos kockázat közeleg
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
162
Olvasta már? Időtálló időmérők