Befektetés

Balogh: nemzeti stratégia készül a pénzügyi ismeretek fejlesztésére

Portfolio
A kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a hosszú távú öngondoskodás támogatása az élet minden szakaszában - hangsúlyozta Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár az Portfolio Öngondoskodás 2016 konferencián. Előadásában kiemelte, hogy a magyar pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében egy átfogó nemzeti stratégia készül, amely már a kormány asztalán van.
Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásának fontosabb gondolatai:
  • Az öngondoskodás számos pénzügyi eszközzel való helyes sáfárkodás - hangsúlyozta Balogh László.
  • A kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a hosszú távú öngondoskodás támogatása a fiatalkori életkezdésén, a családi támogatási formák, és az időskorra való felkészülésen keresztül).
  • Az előadó kiemelte az OECD legutóbbi felmérését, amely szerint a magyar pénzügyi tudatosság átlag alatti, de globális szinten is lenne hova javulni.
  • Ezzel kapcsolatban egy átfogó tanulmány készült a kormány számára, amely egy nemzeti pénzügyi stratégia kidolgozását javasolja.
  • Vannak még tartalékok az öngondoskodás területén, a pénzügyi tudatosság emelésével: ma a lakosság 32%-a otthon tartja a pénzét, 44%-uk nem ismeri a különböző befektetési formákat. Probléma emellett, hogy sokan felülbecslik a várható nyugdíj mértékét, amely a magasabb életminőség fokozott igényével magyarázható.
  • Az előadó kiemelte az öngondoskodási formák közül az önkéntes nyugdíjpénztárakat, előnyük szerinte az, hogy olcsón, hatékonyan és jól érthetően működnek, alacsony jövedelem mellett is reális nyugdíj-megtakarítási terméket jelentenek. Az önkéntes kasszák iránti fokozott lakossági keresletet mutatja, hogy 2007-ben a befizetések kétharmadát a munkáltatók adták,míg tavaly a befizetések már 58%-a a tagokhoz kapcsolódott az önkéntes kasszáknál.
  • Ugyanakkor vannak még tartalékok az önkéntes pénztári piacon, különösen amiatt, hogy itthon az egy főre jutó önkéntes pénztári vagyon nem olyan nagy, a visegrádi országok ebben rendre megelőzik Magyarországot.
  • Nemzetközi összehasonlításban a magyar nyugdíjkiadás hosszútávon fenntartható és az EU országok között a középmezőnyben helyezkedik el. A magyar nyugdíjkiadások az előrejelzések szerint kis mértékben csökkenni fognak a következő 50 évben - emelte ki.


Balogh: nemzeti stratégia készül a pénzügyi ismeretek fejlesztésére
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
brexit0923