Befektetés

Aberdeen: a mennyiségi lazítás elérte korlátait

29-k
Aberdeen Alapkezelő:
"Legutóbb azon gondolkodtam, hogy vajon a japán jegybank "újítását" egy trend előfutárának vagy különutas akciónak lehet tekinteni. A mennyiségi lazítás úgy fest elérte korlátait, a hosszú hozamok negatív tartományban már inkább gátolják a növekedést és növelik a bankrendszer kockázatát.


Amikor a BOJ a tíz éves állampapírra 0%-os hozamcélt jelölt meg kötvénypiaci szigorítást hajtott végre. Az üzenet egyértelmű volt, a -30bp-ban tartózkodó 10 éves hozamot a jegybank már nem fogja tovább lefelé tolni, ami ennek megfelelően vissza is kúszott 0% környékére. A hangsúly a kötvénypiaci szón van ugyanakkor a szigorítás kapcsán, ami nem teljesen azonos a monetáris szigorítással. A jegybank továbbra is laza monetáris politikát folytat majd, ennek megfelelően a rövid hozamok a kezdeti ijedtség után visszaestek a korábbi mélypontjukra, de a hosszú kötvények számára a jegybanki stimulus 0%-nál megállt. Érthető ez, a rövid hozamok sokkal jobban hatnak az árfolyamra, ami a jegybank számára fontos reflációs csatornának számít.

Aberdeen: a mennyiségi lazítás elérte korlátait
Az ECB ugyancsak megszellőztette, hogy márciusban elképzelhető a kötvényvásárlási program kivezetése. A piac egyértelműen a program folytatását (sőt inkább növelését) várta. Draghi a legutóbbi ECB döntés után gyakorlatilag elhalasztotta a program jövőjével kapcsolatos bejelentést, továbbra is elképzelhető a program szeptemberig történő meghosszabbítása illetve fokozatos kivezetése is. A FED decemberi biztosnak vehető kamatemelése ugyanakkor tovább erősítheti a dollárt a fejlett devizákkal szemben. Ez akár megadhatja a mozgásteret az ECB számára, hogy a kötvényvásárlási program rugalmas kivezetése mellett döntsön. Akárhogy is, a japán példa nem egyedi. Az európai bankrendszer számára is egyre nagyobb fejfájást okoz a hosszú hozamok rendkívül alacsony szintje.


A másik érdekes fejlemény az a FED megjegyzés volt, miszerint az infláció emelkedésére lassabban reagálhat a jegybank ebben a ciklusban. Ezzel mindössze két probléma van. Az egyik, hogy a hitelesség csökkenésével újabb kötvénytámogató programok válhatnak szükségessé amennyiben agresszívebb hozamemelkedés történne a piacon. A másik, hogy az infláció olyan, mint Pandora szelencéje: ha kinyitjuk a kiszabaduló erőt már nem biztos, hogy kordában tudjuk majd tartani.


A nemzetközi trendekbe illeszkedik az MNB gyakorlata. A rövid hozamokat vég nélkül nyomja lefelé a jegybank (várhatóan nulla körüli szintig), de a hosszú hozamokat támogató IRS program év elején megszűnt. Nem csoda, ha a magyar hozamgörbe meredeksége új csúcsok felé tör, aminek a jegybank galamb hozzáállását tekintve messze még a vége.


A világgazdaság ciklikus helyzetét tekintve a fejlett gazdaságokban kis javulás állt be, a kínai stimulus makrogazdasági hatása is várhatóan eltart legalább 2017 közepéig, így a kisebb jegybanki támogatást, a FED részéről szigorítást nagyobb dráma nélkül átvészelheti a piac. A fejlett kötvénypiacok azonban várhatóan fordulóponthoz érkeztek, láttuk a jegybanki támogatás csúcspontját: Nyugodj békében "Lower for longer". Isten hozott "Low for longer"."

Aberdeen: a mennyiségi lazítás elérte korlátait
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Thomas Cook