Befektetés

CIB: az elnökválasztás mozgatja majd a piacokat

Hajdu Egon
CIB Alapkezelő:

"Közeleg az USA elnökválasztás, aminek eredménye mindig is piacmozgató volt a tőkepiacok történetében. A statisztikák alapján kialakult hüvelykujj szabály azt mondja, hogy amennyiben az új elnök azonos párt delegáltja, mint a régi volt, az - rövid távon legalábbis - pozitív a piacoknak, ellenkező esetben viszont negatívak az elsődleges reakciók. E mögött az a gondolat húzódik meg, hogy az első esetben feltehetően nem lesz nagy gazdaságpolitikai fordulat, a folytonosság és kiszámíthatóság lesz az inkább a jellemző, míg a második esetben nagyobb a bizonytalansági tényező.

CIB: az elnökválasztás mozgatja majd a piacokat
Ez a képlet most Donald Trump indulásával még hangsúlyosabb, mivel maga a személy is újdonság azzal, hogy a politikán "kívülről jön". Trump eddigi sikereinek titka egyébként azonos gazdasági és ebből adódó politikai gyökerű, mint a Brexit népszavazás eredménye volt. A fejlett térség középosztálya, így az amerikai és a brit is a jelenlegi gazdasági folyamatokat nem ítéli meg pozitívan, egyenesen a globalizáció vesztesének érzi magát. Ez az érzés nem alaptalan, mivel a válságra adott monetáris és fiskális válaszok láthatóan nem hozták meg a várt hatásokat globális szinten, miközben a fent nevezett középosztálynak romlottak a relatív pozíciói az elmúlt években azzal, hogy tovább nőttek a vagyoni különbségek a gazdagok javára, illetve régiós szinten a fejlődő térség középosztálya javára. Trump elitellenessége, antiglobalista hozzáállása, az amerikai átlagpolgárt védő protekcionista gazdaságpolitikája erre épít és emiatt érthetően népszerű is. A gazdaságpolitikusok viszont félve tekintenek egy olyan elnöki ciklusra, ahol az adócsökkentések több mint ezer milliárd dollárnyi rést ütnének a költségvetésbe, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok sérülnének, stb. Az ezekre alapozott/vágyott gazdasági növekedés viszont erősen kérdéses. Összességében egy Trump győzelem erősen rontaná a piaci hangulatot, amire lehetőségként a mostani Clinton előnyt mutató közvélemény kutatások ellenére is érdemes figyelni. Ne felejtsük ugyanis el, hogy a Brexit eredmény is váratlan volt, mert ott sem valami mellett, hanem az addigi gazdaságpolitika ellen szavaztak.

A piac alapforgatókönyve szerint viszont nem lesz piaci turbulencia, mivel nem lesz váratlan Trump győzelem és így a FED nyugodt körülmények között emelhet is kamatot decemberben. Ez most már erős konszenzus, meglepetést ennek elmaradása jelentene. A sokat emlegetett gazdasági mutatók is ezt a FED lépést támogatják és most már nem csak a munkaerőpiaci és az ingatlanpiaci adatokra, hanem az inflációra is kezd ez igaz lenni. Ahogy stabilizálódik az olaj ára 50 dollár környékén, a bázishatás miatt globális jelenség az infláció kis mértékű emelkedése, ami a FED kamatemelési várakozásával megtámogatva enyhe hozamemelkedést okoz a kötvénypiacokon.

A globális kép nagyjából ennyi mozgást mutat, ugyanis a többi faktor, amire figyelni szoktunk változatlan. Az ECB kivár és egyelőre nem változtatott a programján, Kína is hozza a várakozásokat a 6,7 százalékos GDP növekedésével. Ez utóbbi a rövidtávú célok előtérbe helyezése a közép- és hosszútáv rovására, ugyanis a növekedés motorja újból a hitelezés a strukturális átalakítás háttérbe szorításával (ez azért később problémákat fog okozni).

A portfólió szempontjából az elkövetkező hónapban az elnökválasztás eredményét tartjuk izgalmasnak és mivel mi továbbra is látjuk az esélyét egy Trump győzelemnek (fej-fej mellett halad Clintonnal), a fent vázolt kockázatok miatt csökkentjük a részvénysúlyokat.

Hazai fronton megszokott módon az MNB erősen meghatározza a kötvénypiac alakulását és nem konvencionális eszközökkel tovább lazít. Ez némileg ellensúlyozni tudja a FED kamatemelési várakozások és az infláció globális szinten hozamemelő hatását a kötvénypiacokra, ezért a magyar kötvénysúlyt csak kis mértékben csökkentjük."

CIB: az elnökválasztás mozgatja majd a piacokat
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
olaj