Befektetés

Erste: jövőre már a feltörekvő részvények jobbak lehetnek a fejletteknél

39-k
Erste Alapkezelő:

"Alapvetően nem változtattunk az eszközallokáción október folyamán. Annyi minimális módosításra került sor, hogy a részvénykitettségen belül folytattuk a feltörekvő piacok súlyának emelését, így már - főként ázsiai piacokon keresztül - a részvények közel egyharmada ebből az eszközosztályból jön. (Összehasonlításképp: a globális részvényindexben nem sokkal 10 százalék fölötti a súlyuk.) A feltörekvő részvények 2010 és 2015 között folyamatosan alulteljesítők voltak a fejlettekhez képest. Idén ez változni látszik, s arra számítunk, hogy az új trend huzamosabb ideig fennmaradhat. Egyrészt a fejlett piacok többnyire már jócskán a historikus átlagok fölött forognak a különböző értékelési mutatókat tekintve, míg a feltörekvő piacok értékeltsége ebből a szempontból visszafogottabnak mondható. Másrészt a feltörekvő piacokon idén 13 százalékos, 2017-ben pedig 15 százalékos EPS-növekedéssel számol az elemzői konszenzus, ami jóval magasabb a fejlett piacokra vonatkozó prognózisoknál.

Erste: jövőre már a feltörekvő részvények jobbak lehetnek a fejletteknél
A következő hetek fő eseménye egyértelműen az amerikai elnökválasztás lesz, azonban ezzel kapcsolatban újat már nehéz mondani. Jelenleg a Clinton-győzelem kicsit biztosabbra vehető, mint néhány héttel korábban, de azért mindenképpen számítanánk egy rövidtávú, a piac megkönnyebbüléséből fakadó emelkedésre, ha bejön a fő forgatókönyv. Ellenkező esetben viszont nehéz elképzelni, hogy ne komolyabb visszaesés jöjjön (bár ez sem feltétlenül lenne hosszabb távú).

Kicsit távolabbra tekintve, decemberben az Európai Központi Bank (ECB) és az amerikai Fed vezetőinek ülése borzolhatja majd a befektetők idegeit. Azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy az ECB kiterjeszti-e az elvileg 2017 márciusában lejáró eszközvásárlási programját. Mivel az eurózóna makrogazdasági adatai viszonylag kedvezően alakultak az elmúlt hónapokban, a nyersanyagárak csökkenésének hatása pedig lassan kikerül az inflációs adatokból, az ECB akár úgy is dönthet, hogy jövő márciustól megkezdi a program fokozatos visszavonását. Mario Draghi és csapata azonban - nem meglepő módon - inkább "galamb" oldalról közelített a témához a legutóbbi sajtótájékoztatón.

A monetáris politika szűkítése viszont egyre kevésbé kérdéses az Egyesült Államokban, ahol a decemberi kamatemelés valószínűsége már 70 százalék fölötti a piaci árazások alapján. Ezt jövőre újabb emelések követhetik, így az amerikai kötvényhozamok további csökkenésére nem látszik túl sok tér. Ráadásul az elnökválasztáson mindkét jelölt jelentős költségvetési expanzióval kampányol, ami inkább a hozamok emelkedésének irányába mutat.

A gyengébb minősítésű vállalati kötvények (high-yield) és a feltörekvő piaci kötvények esetében a jelenlegi hozamszintek nominális értelemben még mindig viszonylag vonzónak számítanak, de a kockázati felárak további jelentős szűkülésére már kevés teret látunk, a referenciának tekintett állampapírok esetleges hozamemelkedése pedig komoly kockázatot jelent. A hazai rövid állampapírok hozama és a bankközi kamatok szintje a közeljövőben pedig leginkább attól függhet, hogy az MNB éppen hol szabja meg a három hónapos jegybanki betét elfogadására vonatkozó mennyiségi limitet. Mivel a jegybank valószínűleg az államháztartás finanszírozási költségeinek alacsonyan tartását és a forint túlzott megerősödésének megakadályozását is fontosnak tartja, a rövid kamatok várhatóan jellemzően az alapkamat alatt mozognak majd."

Erste: jövőre már a feltörekvő részvények jobbak lehetnek a fejletteknél
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
készpénz_shutter