Előfizetői tartalom

Barcza: 74%-ra csökken az adósságráta, véget ért egy korszak

Portfolio
Idén év végén is teljesülni fog az alkotmányos adósságszabály, mivel 74,7%-ról 74% körülre mérséklődik az adósságráta - jelentette ki a Világgazdaságban megjelent interjúban Barcza György. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója úgy látja, hogy a jövőre lejáró 2,5 milliárd eurónyi devizaadósság megújítása kapcsán nem szabad túlterhelni a forintalapú piacot, és az esetleges jüanalapú kibocsátás mellett a jen is szóba jöhet, mert lesz jenalapú lejáratunk is. A lakossági állampapír állomány eddigi dinamikus felfutása a bankbetétek és befektetési alapok felőli átsúlyozással is összefüggött, de ez a korszak véget ért Barcza szerint. Jelzése szerint 2017. január 1-jétől a lakossági állampapírok hozamszintjén nem változtat az ÁKK, de a rövid papírok forgalmazói jutalékán igen.

A Barcza György által az interjúban elmondott legfontosabb üzenetek:A tavaly év végi 74,7 százalék után idén "év végén 74 százalék körül alakulhat a GDP-arányos adósság", így megfelel Magyarország az alaptörvény adósságszabályának, miszerint "ameddig az 50 százalékot nem érjük el, addig minden évben 0,1 százalékkal csökkenteni kell a rátát" Barcza szerint ehhez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés