Két napod maradt, hogy százezreket kapj az államtól
Befektetés

Két napod maradt, hogy százezreket kapj az államtól

Portfolio
Két munkanapunk maradt arra, hogy maximalizáljuk a 2016-os év után igénybe vehető adójóváírásunkat. Ha nem sietünk, már csak a jövő évi adónkat csökkenthetjük. Háromféle nyugdíjcélú megtakarításra, illetve egészségpénztári befizetés után is jár nekünk a kedvezmény bizonyos összeghatárig.

Mekkora adójóváírás jár?

Az éves befizetésünk arányában 20%-os szja-jóváírással díjazza az állam, ha bizonyos pénzügyi termékekben öngondoskodunk. Az adójóváírás azon megtakarításunk egyenlegét gyarapítja, amelynek a legutóbbi éves befizetései után az adójóváírást igénybe vettük. Ekkora adójóváírás jár
  • nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) elhelyezett megtakarításra legfeljebb 100 ezer (2020-ig nyugdíjba vonulóknak 130 ezer) forint összegben,
  • nyugdíjbiztosításban elhelyezett megtakarításra legfeljebb 130 ezer forint összegben,
  • önkéntes nyugdíjpénztárnál elhelyezett megtakarításra pedig legfeljebb 150 ezer forintig,
  • az egészségpénztári megtakarításra szintén 150 ezer forint erejéig, sőt itt az első évben további 10% állami támogatást is igénybe vehetünk, ha két évre lekötjük a pénzünket.

Mire kell figyelni?

A legfontosabb természetesen az, hogy jól válasszuk meg, milyen célból, milyen időtávon, milyen fizetési gyakorisággal, mekkora kockázatvállalás és milyen hozamelvárás mellett szeretnénk gondoskodni a jövőnkről. A nyugdíjcélú megtakarításokat itt hasonlítottuk össze legutóbb, az egészségpénztárak működését pedig itt mutattuk be. Emellett fontos, hogy
  • Mivel a teljes évi befizetést nézik, ha van rá lehetőségünk, még az óév utolsó két munkanapján érdemes élni vele.
  • A fenti számokból következik, hogy az éves adójóváírást rendre 500 ezer (vagy 650 ezer), 650 ezer, illetve 750 és 750 ezer forint befizetésével maximalizálhatjuk.
  • Akár mindhárom nyugdíjcélú megtakarítási lehetőséggel is élhetünk egyszerre, de a személyenként igénybe vehető adójóváírás összege legfeljebb évi 280 ezer forint.
  • Nem mindegy, hogy (az esetleges más adójóváírások igénybe vétele és az utóbbi években bekövetkezett szja-csökkentések után) maradt-e elég szja-fizetési kötelezettségünk a kedvezmény igénybe vételére.
  • Sokan elfelejtik azt is, hogy miként vehetik igénybe az adójóváírást: a biztosítók tapasztalatai szerint például az első támogatott év után ügyfeleik közel felének számlájára nem érkezett adójóváírás a NAV-tól. Ez többek között annak lehet a következménye, hogy az érintettek elmulaszthatták adóbevallásukon feltüntetni adójóváírási igényüket.

Más jellegű lehetőség, de szintén az év utolsó heteiben érdemes kihasználni a tartós befektetési számla (TBSZ) előnyeit is, amelyekről itt írtunk.
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
citadella_budapest_getty_stock