Befektetés

Két év múlva kopogtathat a rettegett recesszió

Portfolio
Két év és recesszió köszönt be az Egyesült Államokban, hatalmas, pánikszerű összeomlásra viszont nem kell számítanunk a JP Morgan értékesítési igazgatója szerint, aki a Keszthelyi Holding konferenciáján tartott előadást. A szakember úgy véli, hogy a legnagyobb növekedést továbbra is Kína fogja produkálni.
Juscsák György, a JP Morgan értékesítési vezetője elmondta, hogy
 • jelenleg a világ számos hasonlóságot mutat az 1930-as évek végével, a helyzet viszont sokkal összetettebb, mint a II. világháború előtt. Több olyan izolált konfliktus van a világban, amely még nem ért össze, de van arra esély, hogy ez megtörténik.
 • Juscsák úgy véli, hogy a múltbéli adatok helyett (mint például a GDP) érdemes inkább jövőbe mutató indikátorokat használni, mint a PMI. Ezekből kiderül, hogy a világnak remek kilátásai vannak, Európa és az Egyesült Államok is növekedési pályára állt.
 • Jelenleg 30%-kal több hitel van a világban, mint a 2008-as válság előtt, ezzel Juscsák úgy véli, hogy a problémát nem megoldottuk, hanem átpasszoltuk a gyerekeinknek. 2008 óta, mióta a monetáris politika átvette a világgazdaság felett az uralmat, a mennyiségi lazítás alatt nyomtatott pénz nagy része viszont a leggazdagabb réteg zsebébe vándorolt, a középosztály ebből semmit nem érzékelt, így magyarázható többek közt a populista politikusok térnyerése.
 • Amerikában teljes a foglalkoztatottság, a 2%-os infláció pedig ideális. Trump azzal kampányolt, hogy a monetáris politika helyett fiskális politikára áll át, erre egyelőre még várni kell, hamarosan megjelenik a bérinfláció, ami a recesszió előjele lehet. A JP Morgan szakembere szerint körülbelül két év múlva várható recesszió az Egyesült Államokban.
 • Amerikának az államadóssága 120% körül lesz, nem pedig 90% körül. Legalább még kettő Fed-kamatemelésre számítanak idén. Szerinte eléri az Euró és a Dollár a paritást, sőt, túl is megy majd rajta. Idén az amerikai részvények még mindig jók lehetnek. Nincs buborék, 2007-ben nem azért omlott össze a gazdaság, mert túlment a részvények árazása, utoljára a dotkom lufi esetén történt ilyen. Szerinte a kamatemelés nem fog ártani a részvénypiacnak, mivel ez egy indikátora annak, hogy a gazdaság jól teljesít, egészen addig, amíg 4% köré nem emelkedik az irányadó ráta.
 • Európa számára nem a 1,5 millió bevándorló lesz kihívás, hanem az a 40 millió, aki még jön. Ez a következő 1-2 generáció kihívása lesz. Európának persze szüksége van a bevándorlásra, de ellenőrzötten, Amerikát is ez tette naggyá. Egyébként Európa fundamentálisan stabil, a populista politikusok veszélye fenyegeti inkább, Juscsák szerint viszont túlgondolt a veszély.
 • A növekedés legnagyobb ütemét továbbra is a feltörekvő piacon fogjuk látni, élén Kínával, ahol a belső fogyasztásra állítják át a gazdaságot.

Cselényi-Szabó Judit, a CIG Pannónia értékesítési igazgatója részben az MKB biztosítójának beolvasztásáról is beszélt,
 • az MKB Értékmegőrző nyugdíjbiztosítását megtartják (ami egy viszonylag alacsony költségekkel dolgozó, vegyes életbiztosítás), miután a biztosító beolvadt a CIG-be,
 • online terjeszkedik a biztosító, az "E" jelű termékekkel ezt a piacot célozzák meg,
 • az etikus szabályozás miatt nem kellett átalakítaniuk az eszközalapjaikat,
 • az MKB-val közösen meg akarnak nyitni egy banki értékesítési csatornát is, a Dimenzió segítségével (amelynek biztosítási állományát a Pannónia pénztár szerezte meg) is hasonlóra törekszenek (Cselényi-Szabó nem emelte ki, hogy a megszerzett állományra, vagy a Dimenzió csoport megmaradt egészségpénztári ágáról van-e szó).
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street tőzsde