Befektetés

Elmondják az elemzők, mi lesz a vége az olajpiaci őrületnek

Portfolio
A várakozások szerint kilenc hónappal meghosszabbította az olajkitermelés visszafogására vonatkozó megállapodás hatályát a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) bécsi ülésén, a kereskedők viszont egyáltalán nem elégedettek döntéssel, a MarketWatch pedig összefoglalta, miért.
A megállapodás óta már majdnem 5%-ot zuhant az amerikai WTI árfolyama. Maxwell Gold, az ETF Securities befektetési stratégája szerint a zuhanás azzal magyarázható, hogy az OPEC nagyon transzparensen kommunikálta a visszafogással kapcsolatos terveit és a piac ezeket már beárazta. Az elemző úgy véli, hogy idén a 40 és 55 dollár / hordós sávban fog mozogni a fekete arany árfolyama.

Naeem Aslam, a brit-ausztrál Think Markets elemzője szerint nem az a fontos, hogy az OPEC-kartell meddig tartja vissza a kitermelést, hanem minden attól függ, hogy az Egyesült Államokkal egyensúlyhelyzetet tudnak-e találni. A szakember úgy véli, hogy az amerikai palaolaj-kitermelők most akár el is áraszthatják a piacot olajjal, a kereskedők pedig megijedtek ettől az eshetőségtől, ami szerinte egyáltalán nem irreális.

Omár Al-Ubajdi, a Bahrain Center for Strategic, International and Energy Studies programigazgatója is hasonló véleményen van. Szerinte minden az amerikai palaolaj-szektor flexibilitásán és versenyképességén múlik. Amíg az amerikai palaolaj-technológia nem stabilizálódik, az OPEC terveire nézve ez mindig egy ködbe burkolózott kockázat marad.

Adam Rozencwajg, a Goehring & Rozencwajg Associates menedzsere szerint viszont "elképesztő, hogy senki nem látja, hogy a világ olajkészlete csökken." Az International Energy Agency korábban nagyon aggódott a túlkínálat miatt, az elmúlt négy hónapban kiadott nyilatkozataik szerint viszont az olajpiac egyre gyorsabban (legalábbis rövidtávon) egyensúlyba kezd kerülni. Rozencwajg szerint a történet hasonló lesz, mint 2008-ban volt, amikor a WTI futures árai rekord magasra, 147 dollár/hordóig szaladtak.

Rob Haworth, a U.S. Bank Wealth Management befektetési stratégája pedig úgy véli, hogy a jelenlegi árak mellett komoly gátjai vannak az amerikai kitermelésnek, főleg az új kutak költségei miatt. Hozzátette, hogy az alacsony kamatkörnyezetben az amerikai olajkitermelők high-yield kötvényeit viszont továbbra is jelentős kereslet fogja övezni, ami lehetővé teszi őket, hogy növeljék a kitermelést. Ő személy szerint arra számít, hogy az "alacsony oldalon" maradnak az olajárak.

Elmondják az elemzők, mi lesz a vége az olajpiaci őrületnek
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Nagy mozgásokat hozott az MSCI átsúlyozás a magyar tőzsdén