Befektetés

Budapest: szinte sosem (vagy most azonnal)

Pintér András, Budapest Alapkezelő
Budapest Alapkezelő:

"Bill Gates idei nyárra ajánlott könyvlistáján is szerepel Yuval Noah Harari új (már magyarul is megjelent) könyve, a Homo Deus. A könyv rendkívül sok témát feszeget, melyek közül mindössze egy felvetéssel foglalkoznék most - nem meglepő módon, annak befektetési áthallásai miatt. Harari ezen gondolatát egy cikkében így foglalja össze: "Az ősi időkben a hatalmat az információhoz való hozzáférés jelentette. Ma az ad hatalmat, ha tudjuk, milyen információkat hagyjunk figyelmen kívül."

Budapest: szinte sosem (vagy most azonnal)
Pár évtizeddel ezelőtt Warren Buffett abban is versenyelőnyt látott, ha a helyi omahai újságterjesztővel kötött megállapodása miatt a másnap reggeli Wall Street Journalt ő már az éjszaka során, pár órával a többiek előtt kezébe vehette. Ezekben az időkben a hatalmat még valóban az információhoz való hozzáférés jelentette. Az elmúlt 50 évben azonban minden a feje tetejére állt. A tőzsdei részvények forgalma 1500-szorosára nőtt, a II. világháború után a piaci kereskedés több mint 90%-át adó amatőr kisbefektetők pedig jelentőségüket tekintve marginalizálódtak. Ma a világon több mint 300 ezer Bloomberg terminál zúdítja befektetők millióira a híreket a nap 24 órájában, a piaci félreárazásokat pedig algoritmusok tízezrei keresik.

Régen minden más volt - a piacok a hatékonyság és a verseny szempontjából teljesen más fejlettségi szakaszban jártak. Anno keresni kellett az információt - pénzt keresni is így lehetett. Ma már a megtakarítókra zúduló információk nagy része inkább csak zaj vagy félrevezető hír. Ezeket pedig nem keresni, hanem kerülni kell. Akik befektetésekkel foglalkoznak, pontosan tudják: a piacok önmagukban is elég komoly érzelmi hullámvölgyeket tudnak okozni. Nem kell, hogy ezt megfejeljük azzal, hogy az ennek a zajtengernek minden egyes rezdülésére reagálni próbálnánk.

A mai világ befektetői eszköztárának így elengedhetetlen kelléke egy olyan "belső szűrő", amivel képesek vagyunk eldönteni három fontos kérdést. 1. Milyen forrásokat olvasunk? 2. Kiknek a véleményére adunk? 3. Milyen piaci eseményekre reagálunk? Az arany középutat megtalálni persze nehéz, hiszen míg az első kérdés kapcsán hajlok a "minél többfélét, annál jobb" elve felé, a harmadik kérdés kapcsán szinte biztos, hogy a kevesebb több.

Ha azt kérdezik tőlem, hogy hány jó cikket olvastam az elmúlt egy hónapban, szinte biztos, hogy több tucatot meg tudnék nevezni. Ha az lenne a kérdés, hogy hány piaci szereplő véleményére adok, még mindig kétszámjegyű lenne a válasz. Ha ugyanakkor arra a kérdésre felelnék, hogy hány olyan piaci esemény történt az elmúlt egy hónapban, amely egy egyébként jól összeállított, hosszabb távra optimalizált portfólió megváltoztatását tenné szükségesség, a válaszom ez lenne: egy sem. És nem csak most ez a helyzet, hanem az idő nagy részében. Zaj mindig van, fontos hír csak ritkán.

Vagy másképp megfogalmazva, ha az a kérdés, hogy milyen helyzetekben érdemes átalakítani a portfóliónkat, akkor azt tudom mondani: ha jól van összerakva, akkor szinte sosem. Ha rosszul, akkor persze azonnal.

Mindezek alapján a kimondottan hosszabb távú megtakarítók szempontjait szem előtt tartó modell portfólióm összetételén ebben a hónapban nem változtatok."

Budapest: szinte sosem (vagy most azonnal)
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock