Össztűz alá vették a félelmetes ütemben terjedő piramisjátékot
Befektetés

Össztűz alá vették a félelmetes ütemben terjedő piramisjátékot

Portfolio
Indiában vádat emeltek Ruja Ignatova, a sokak szerint piramisjátékként működő OneCoin "feltalálója" és az értékesítésért felelős cég vezetője ellen, miután a bolgár üzletasszony 23 ügynökét őrizetbe vették. Közben a cég Vietnamban hamisított felügyeleti engedéllyel próbál ügyfeleket toborozni, Európában pedig egyre több felügyeleti szervezet figyelmezteti a befektetőket a gyanús társaság tevékenységét illetően.

Keresik a "főkolompost"

Még áprilisban kezdtek el leszámolni a OneCoinnal az indiai hatóságok; ekkor egy csapat értékesítőt tartóztattak le egy termékbemutató előadás után. Közel 30 ember ellen emeltek vádat, köztük Ruja Ignatova, a minden jel szerint hamis kriptopénz feltalálója ellen is - számol be az Indian Express.

Navi Mumbai rendőrfőnök-helyettese így kommentálta az ügyet:

Az ilyen sémákban a befektetők egyszerre a bűnelkövetők és az áldozatok is. Egyértelmű, hogy ez egy Ponzi-séma.

A vádirat szerint 35 számlán 12 millió dollárnyi vagyont találtak, ami a piramisjáték-gyanús befektetéshez köthető Indiában, eddig összesen 4 milliót foglaltak le ebből a hatóságok. Az értékesítők a befektetőket azzal hitegették, hogy majd 2018-ban egy hatalmas összeget kapnak kézhez.

Eddig 23 embert kapcsoltak le eddig Indiában, még hatot keresnek, elsősorban szenior értékesítőket és magát Ignatovát is.

Hamis engedéllyel is próbálkoztak

Vietnamban azzal próbált a társaság érvényt szerezni magának, hogy hamisítottak maguknak egy felügyeleti engedélyt, mondván, hogy van engedélyük pénzügyi szolgáltatást nyújtani az ázsiai országban - számol be a Coin Telegraph.

A vietnami kormány hivatalos szervei gyorsan megcáfolták ennek hitelességét: mind az aláírás, mind pedig a pecsét hamis volt a dokumentumon és a cégnek nincs engedélye pénzügyi tevékenységet végezni az országban. Az ügy miatt Vietnam hivatalos vizsgálatot kezdett a Ponzi-gyanús befektetési szolgáltató ügyeivel kapcsolatosan.

Európai hatóságok is figyelmeztettek

Közben az osztrák felügyelet (FMA) figyelmeztetést tett közzé a weboldalán: a szófiai székhelyű OneCoin Ltd. nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel ahhoz, hogy pénzügyi szolgáltatást nyújtson az országban.

Olaszországban pedig egy csomó másik cég mellett felkerültek a tőzsdefelügyelet listájára, amely az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatókat közli.

Korábban számos másik ország - köztük Magyarország is - adott ki figyelmeztetést vagy indított vizsgálatot a OneCoin tevékenységét illetően:
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock