Befektetés

Diófa: a normalizálódás rögös útján

Beregszászi Máté, Mandl Gergely
Diófa Alapkezelő:

"Az európai piacok gyengélkednek, miközben a főbb amerikai indexek folyamatosan újabb csúcsokra kerülnek. Legalábbis ez a látszat: ha figyelembe vesszük azt, hogy a dollár az idei évben eddig több mint 10%-ot gyengült az euróval szemben, és az idei évi hozamokat euróban mérjük, akkor az amerikai S&P 500 index idei hozama -1,5%. Az exportra termelő német gazdaságot - a minden fő devizával szemben trendfordulót mutató - erősödő euró nem támogatja, ezen hatás mellett a német autógyárak kartellezése okozza a német DAX index gyengélkedését. Azonban úgy gondoljuk, hogy fundamentálisan továbbra is jók az európai piacok és magához térhet az európai növekedés. Jelenleg a Fed és az ECB kamatpolitikája eltérő pályán van: a Fed-től a befektetők már az eszközvásárlási program csökkentésének konkrét időpontját várják, melyre Yellen a mostani Fed döntés során nem mondott konkrétumot csak igérte, hogy a közeljövőben elkezdik. Eközben Mario Draghi az eszközvásárlási program hosszát nem határozza meg, azonban úgy tűnik, mintha azt a végtelenségig akarná kitolni. Az USA dollár azonban a Trump elnökségének érdekérvényesítő-képességének teljes hiányában továbbra sem talál magára, A feltörekvő piacoknak pedig jót tesz a gyenge dollár, hiszen ezeknek az országoknak a hitelei főként dollárban denomináltak. Ennek köszönhetően a feltörekvő indexek tovább rallyzhatnak, amíg a dollár tovább gyengélkedik.

Diófa: a normalizálódás rögös útján
A régiós részvények közül a hazai bluechipek továbbra is jól teljesítenek. A lengyel részvények közül a nyersanyagkapcsolt cégek releváns mértékben erősödtek az elemezői várakozásokat felülmúló kínai GDP adat következtében.

Június végén markáns, 15-20 bázispontos hozamemelkedést figyelhettünk meg a hazai állampapír hosszabb szegmenseiben, párhuzamosan a nemzetközi folyamatokkal. Ennek korrekciója minimális volt július folyamán. Szembetűnőbb volt az EUR/HUF mozgása: a korábbi 308-314-es sávból lefelé kitörve a forint a 305-ös szint környékéig erősödött. Fundamentális oldalról nem meglepetés a forint erősödése, az árfolyam alakulásakor fél szemünkkel figyeljük a cseh korona euróval szembeni mozgását is. Az MNB elköteleződése a laza monetáris politika irányába a kommentárok alapján megkérdőjelezhetetlen, a forint erősödését látva véleményünk szerint megnőtt a valószínűsége a további nem-konvencionális eszközök alkalmazásának (pl. újabb IRS és kamatswap tenderek meghirdetése), akár egy újabb kamatcsökkentésnek. Ez a forgatókönyv a hazai állampapíroknak is lökést adhat, de legalábbis stabilizálhatja azokat a nemzetközi trenddel szemben.

Kiegyensúlyozott portfóliónkon kisebb változtatást hajtunk végre, az USA részvénypiacokból az európai részvények javára súlyozunk át, feltörekvő részvénykitettségünket továbbra is tartjuk. A fentiek fényében a hazai kötvénykitettségünk arányán sem változtatunk, az alternatív befektetések súlya - tekintettel az alacsony hozamkörnyezetre - jelentősebb marad. "

Diófa: a normalizálódás rögös útján
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Thomas Cook