Előfizetői tartalom

Mi fán teremnek a strukturált betétek? Az MNB elmagyarázza

Boros Eszter, MNB
Az utóbbi évek alacsony kamatkörnyezetében az ügyfelek, a bankok - és ennek nyomán a pénzügyi felügyeletek - figyelme is megélénkült az ún. strukturált termékek iránt. A strukturált termékek lényeges jellemzője, hogy a konstrukcióban elhelyezett pénzösszeg hozama egy pénzügyi eszköz árának (például egy devizaárfolyamnak) a jövőbeli alakulásától függ, miközben magát az eszközt a futamidő alatt, a konstrukció keretében az ügyfél nem tartja a portfóliójában. A kockázatot nagymértékben meghatározza, hogy a termék élvez-e tőkevédelmet.

A nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a strukturált termékek értelmezése gyakran nehézséget okoz az ügyfeleknek, s a hitelintézetek vonatkozó termékfejlesztési és tájékoztatási gyakorlatában is akadnak problémák. Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan nyomon követi a strukturált termékek piacát, legújabban az érintett ügyfélállományok nagyságáról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés