Befektetés

Budapest: erős, de nem extrém

12-k
Budapest Alapkezelő:

"Jobb ezeket a dolgokat valós időben átbeszélni. Mert ha majd pár év múlva tekintünk vissza az idei évre, csak a számok és az ábrák fognak visszabámulni ránk, a most átélt érzelmek a múltba vesznek majd.

Budapest: erős, de nem extrém
Sokat írtak minderről az 1987-es Fekete Hétfő harmincadik évfordulója kapcsán - az akkori chartokra most visszanézve egyértelmű, hogy mit kellett tenni. Nem szabadott pánikba esni, a piaci seb gyorsan begyógyult. Utólag mindenki okos. Akkor mindenki idegbeteg volt.

Most is elég speciális a helyzet: a piac nyugodt, a körülöttünk lévő világ ugyanakkor hemzseg az olyan dolgoktól, amiktől - elvileg - rettegnünk kellene. Észak-Korea, katalán válság, kínai hitelcsapda - nem sorolom, nem akarok senkit sem fárasztani. A tőzsdei árfolyamok mégis évek óta nem látott alacsony volatilitás mellett törnek napról napra új történelmi csúcsokra. A fejlett részvénypiacokat tartalmazó MSCI World Index idei évben mutatott legnagyobb korrekciója alig haladta meg a 2%-ot. Úgy, hogy 1980 óta egyetlen évben maradt csak a legnagyobb éven belüli korrekció mértéke 5% alatt (1995-ben).

Tényleg ennyire kivételesen jó év lenne az idei? Tényleg ennyire úrrá lett volna a piacokon a hurráoptimizmus? Mint a legtöbb esetben, most is azt segíthet a legtöbbet a kérdések megválaszolásában, ha az idei év teljesítményét történelmi kontextusba helyezzük.

A lenti ábra az S&P500 Index teljesítményét mutatja 1928-től napjainkig - három tényező (hozam, volatilitás és kockázattal igazított hozam) szempontjából, naptári évekre lebontva (a szórás esetében pedig napi hozamokból számolt évesített szórást tekintve).

Budapest: erős, de nem extrém
A számokból az látszik, hogy a legjobb évek közé 2017 eddigi időszaka csak egy szempontból tud beférni (3. hely a legalacsonyabb volatilitású évek között). Az idei év tehát sem a piaci emelkedés mértékének, sem a kockázattal igazított hozam szempontjából nincs a Top10-ben (a vizsgált 90 évből hozam szempontjából a 33., kockázattal igazított hozam tekintetében pedig a 13. helyen áll). Így ha a valóban alacsony mértékű volatilitáshoz a piaci emelkedés mértékét és a kockázattal igazított hozamot is hozzátesszük, a teljesítmény inkább csak kimondottan erős, mintsem kiugróan extrém.

Mindezt csak azért írom, mert minden nap arról hallunk, hogy mennyire különleges a mostani piac. Ha meg eltelik pár év, úgy is csak a chart alapján fogunk ítéletet hozni, a bennünk forrongó félelmekre és egyéb érzelmekre pedig már senki nem fog emlékezni. A chart alapján pedig egyértelmű: az idei év a részvénypiacon egyszerű volt. Csak venni kellett.

Pedig a dolog sosem ennyire könnyű. Most sem az.

A kimondottan hosszabb távú megtakarítók szempontjait szem előtt tartó modell portfólióm összetételén ebben a hónapban sem változtatok."

Budapest: erős, de nem extrém
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
BET
Denso
WASHINGTON, DC - MAY 08:  U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
WASHINGTON, DC - MAY 08:  U.S. President Donald Trump announces his decision to withdraw the United States from the 2015 Iran