Befektetés

Amundi: 2018-ban is kitarthat a globális növekedés

Kocsi János
Amundi Alapkezelő:

"Várakozásunk szerint 2018-ban is nagy valószínűséggel velünk maradhat az a szinkronizált világgazdasági növekedés, ami ugyanakkor még vélhetően jövőre sem fogja a túlfűtöttség jeleit mutatni az előrejelzések szerint. A szinkronizáltság, a túlfűtöttség hiánya és az infláció lassú, fokozatos megjelenése a részvénypiac számára továbbra is kedvező táptalajt jelenthet. A részvénypiac általános árazása a kamatkörnyezet nagyon lassú normalizálódása (alapforgatókönyv) esetén nem tekinthető nagyon feszítettnek a növekedési lehetőségek fényében, de ettől még a körültekintő szelekció egyre fontosabb lesz, ahogy haladunk előre az általános eszközár-emelkedési folyamatban.

Amundi: 2018-ban is kitarthat a globális növekedés
Jelentős esélyt látunk arra, hogy a körülöttünk zajló technológiai forradalom egyrészt tovább fűti a részvénypiacok egyes szegmenseit, másrészt a legtöbb országban elősegíti, hogy az infláció csak lassan és fokozatosan emelkedjen.

2018 folyamán is érdemes lehet ezért az olyan országokba, szektorokba való befektetéseket eszközölni, amik a fenti technológiai forradalom epicentrumában vannak. A nagyobb országok közül ilyen többek Japán, ami ráadásul a kamatkörnyezetéhez képest nem mondható feszített árazásúnak, másrészt jelentős politikai biztonság jellemezheti a jövő év folyamán is Shinzo Abe kormányzásának meghosszabbodása miatt. Japán esetében az inflációs és a demográfiai adatok alapján kicsi az esélye, hogy a jegybank a vártnál korábban és gyorsabban szigorítson az ultra-laza monetáris politikán, ezzel fenntartva a részvénypiaci hátszelet.

Emellett jövőre is érdemes lehet kitettséget vállalni egyrészt Európában, mert a ciklikus európai gazdasági fellendülést még nem fogja fékezni az ECB túl hamar a munkaerő-piaci tartalékokat és a kapacitáskihasználtságot elnézve, másrészt egy épkézlábnak tűnő EU-s reformcsomagra is kedvezően reagálhat a tőkepiac. Ugyanakkor érdemes lesz figyelni egyrészt a centrum országok ingatlanpiacát, ahol a periféria országok miatt alacsonyan tartott európai kamatkörnyezet fújhat buborékot, másrészt az olasz választásokat az euró-szkeptikus erők esetleges térnyerése szempontjából, aminek egyelőre kicsi az esélye.

Kelet-Közép-Európa továbbra is élvezheti az Európából érkező hátszelet, beleértve az EU-s pénzeket, másrészt Romániát kivéve az egyensúlyi helyzet is stabil maradhat a régióban. Ehhez fokozatosan javuló vállalati eredmények és nem túl feszített árazás társulhat a részvénypiacokon. A régióban azonban gyorsabb lehet a kamatkörnyezet-normalizációja az európainál a fokozott bérinfláció miatt, ezért érdemes lehet a még nem túl drága pénzügyi intézetek részvényei közül szemezgetni az egyedi esetleges félreárazások további "megjátszása" mellett. A magyar részvények többségének árazása már nagyjából a helyére került és a kispapírok árfolyamának emelkedése is gyakran jelzi a bikapiacok végét, ugyanakkor amíg jó a makrogazdasági helyzet kis eséllyel következik be egy jelentősebb magyar-specifikus tőkepiaci hangulatromlás.

A fejlődő piacok közül érdemes lehet befektetni azokba, ahol az árazás még nem feszített, a kamatkörnyezet esetleg csökkenő és nem mellesleg tartósnak tűnő strukturális reformok és kedvező demográfiai folyamatok is biztosítják a vállalati eredmények tartós javulását a szinkronizált világgazdasági növekedés mellett. A portfólió összetételét változatlanul hagyjuk."

Amundi: 2018-ban is kitarthat a globális növekedés
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
gold bar