Befektetés

Erste: alapvetően továbbra is optimista a piaci hangulat

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"A piaci hangulat továbbra is alapvetően optimista, ezt jól mutatja többek között az is, hogy a kockázatos eszközosztályokban november első felében beindult negatív korrekciót szinte azonnal vételekre használták ki a befektetők. Az indexek nagy része így már ismét magasabban áll, mint egy hónappal korábban. Mikrogazdasági oldalról nézve a tőzsdei vállalatok harmadik negyedéves beszámolói elég jól sikerültek ahhoz, hogy alátámasszák az árfolyamok emelkedését. Makrogazdasági szempontból pedig elmondható, hogy az elmúlt hetekben megjelent adatok döntő többsége felülmúlta a várakozásokat: az Egyesült Államokban és az eurózónában is masszívan emelkedett az úgynevezett meglepetés-index, ami azt méri, hogy a tényleges számok hogyan alakulnak az előrejelzésekhez képest.

Erste: alapvetően továbbra is optimista a piaci hangulat
Mi is fenntartjuk korábbi óvatosan optimista megközelítésünket, melynek fő pillérei a világgazdaság szinte egészét jellemző stabil gazdasági növekedés, a továbbra is alacsony infláció, valamint a pozitív piaci trend- és hangulati indikátorok. A kockázatosabb eszközök (részvények, vállalati kötvények és feltörekvő piaci kötvények) értékeltségi szempontból nem minősíthetőek egyértelműen vonzónak: ha az abszolut számokat nézzük, nem láthatunk már masszív felértékelődési potenciált, viszont az alacsony kockázatú eszközökhöz képest még mindig jó választásnak tűnhetnek.

November folyamán nem változtattunk a portfóliónk összetételén. A részvényeket enyhén felülsúlyozzuk a semleges szinthez képest, továbbra is elsősorban a fejlett piacokra koncentrálva, amit egy jelentősebb orosz kitettség egészít ki. Az USA és eurózóna államkötvénypiacain csak inflációkövető kötvényekkel képviseltetjük magunkat, viszont a feltörekvő piaci kötvényekben és az amerikai high-yield piacon jelentős kitettséget tartunk fenn, mivel itt a hozamfelárak még mindig messze vannak a történelmi mélypontoktól. A hazai állampapírpiacon a folytatódó hozamcsökkenés eléggé szembemegy a régió legtöbb országában (cseh, lengyel, román) látott hozamemelkedési trenddel, de a hazai jegybank eltökéltsége miatt egyelőre nem csökkentettük pozícióinkat és semleges szinten tartjuk az átlagos hátralévő futamidőt (duration) is.

Azt azonban nehéz lenne állítani, hogy a kockázati tényezők száma csökkent volna az elmúlt időszakban. Első helyen a potenciális túlfűtöttségi kockázatok említhetőek: a piaci volatilitás nagyon alacsony szintre süllyedt, a kockázatos eszközökben erős a befektetők pozicionáltsága. Az inflációs adatok vártnál gyorsabb emelkedése erőteljes jegybanki válaszlépéseket hozhat, amire jelenleg nincsenek felkészülve a piacok. A jegybanki likviditásbővítés fokozatos lassítása amúgy is ismeretlen területnek számít. A politikai kockázatok - amerikai adósságplafon, Trump-elnökséggel kapcsolatos kockázatok, német kormányalakítás, tavasszal esedékes olaszországi választások - pedig továbbra is napirenden vannak."

Erste: alapvetően továbbra is optimista a piaci hangulat
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény