Már az állampapírral is bukjuk a pénzünk értékét? Még van egy megoldás
Befektetés

Már az állampapírral is bukjuk a pénzünk értékét? Még van egy megoldás

Portfolio
Az egyre alacsonyabb kamatok ellenére az állampapírok továbbra is a kockázatkerülő befektetők kedvencei, hiszen szinte ez az egyetlen kockázatmentes befektetési eszköz, amely képes az infláció fölötti hozamot elérni. Megnéztük, melyik állampapírba érdemes most fektetni.

Eltűnnek a kamatok

Az elmúlt években nagyot esett a magyar lakossági állampapírok nominális hozama, a kamatlábakat folyamatosan csökkentette az ÁKK, ahogy a kormány belső finanszírozásra irányuló céljai megvalósulni látszottak.

Miközben egy egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyre tavaly februárban még 2,75%-os kamatot kaptunk, ma ennek utódjára, az Egyéves Állampapírra már csak 2%-os kamatot fizetnek. Ugyanez a csökkenő tendencia más állampapíroknál is megfigyelhető.

Jelenleg
  • a legmagasabb nominális kamatot a 2023/I sorozatú Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) érhetjük el, ami 3,8%-ot fizet (inflációkövető kamatbázis +3% kamatprémium),
  • ezt követi a 2021/J sorozatú PMÁP 3,55% nominális kamattal,
  • majd a Babakötvény, melynek 3,4%-os kamata mellett 10%, maximum éves 6000 forint állami támogatást is igénybe vehetünk (vagyis befektetett összegtől függően ezzel a hitelpapírral érhetjük el a legjobb nominális hozamot).


Már az állampapírral is bukjuk a pénzünk értékét? Még van egy megoldás
A kamatok vágása csak azért érinti érzékenyen a befektetőket, mert az idei év átlagára 2,3%-os inflációt prognosztizál a jegybank, jövőre ez az érték 2,5% lesz, hosszú távon az MNB célja pedig 3% (+/- 1% toleranciasávval).

Magyarul az infláció lényegében az összes rövidebb lejáratú állampapír hozamát le fogja radírozni, sőt még a diszkoncstkincstárjegy-hozamok alapján beárazott Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 2022-es lejáratú éves változatának reálhozama is a negatív tartományba csúszik.

Már az állampapírral is bukjuk a pénzünk értékét? Még van egy megoldás

Mit érdemes megvenni?

Mivel a reálhozam a rövid állampapírok esetén most már gyakorlatilag kivétel nélkül negatív, reálértéknövelő befektetési céllal egyedül az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt és a nagyon hosszú távú, csak gyerekcélra elkölthető Babakötvényt lesz érdemes megvásárolni. Ezek a termékek sem jelentenek viszont tökéletes védelmet az infláció ellen.

Az inflációkövető állampapírok kamatbázisa alapvetően az előző évi infláció, a kamat megállapítása azonban nem a következő év január 1-jén történik. A most megvásárolható 2021/J, illetve 2023/I sorozatú állampapírok első kamatperiódusának kamatbázisát október 3-án állapították meg, melyhez a január és június közötti időszak árszintjét hasonlították a tavalyi év hasonló periódusához, így a kamatbázis 2,3%, a teljes kamat pedig 3,04% és 3,55% lett.

A következő módosítás március 18-án történik majd meg, a kamatfizetés előtt négy nappal, az idei infláció alapján.

Érdemes megjegyezni, hogy ezeknek a termékeknek a kamatprémiuma is jelentősen csökkent: míg tavaly még 2,75% és 3,25%-os kamatprémiummal lehetett jegyezni PMÁP-ot, ma már csak 1,25% kamatprémiumot kínál a hároméves termék, míg az ötévesé 1,5%-ra csökkent. Az ÁKK stratégiájának célja vélhetően az, hogy ne kelljen például tartósan 5-6% körüli kamatot fizetniük.

Ha az infláció tovább nő, vélhetően a frissen kibocsátott állampapírok kamatprémiuma is csökken majd, így addig érdemes bezsákolni a most elérhető állampapírokból, amíg nem csak az inflációt fizeti ki kötvényeseinek az államkincstár.

A másik hosszú lakossági állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisát a kamatszámítást megelőző négy eredményes, 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, az aukción elfogadott mennyiséggel súlyozott átlaga alapján számítják, ezen felül a négyéves BMÁP 2,25%-os, a hatéves BMÁP 2,75%-os, a tízéves BMÁP pedig 3%-os kamatprémiumot fizet.

Ezt az állampapírt csak akkor érdemes megvenni, ha arra számítunk, hogy a diszkontkincstárjegyek (DKJ) hozama megközelíti vagy akár meg is haladja meghaladja a múlt éves inflációt (például ha a piaci kereslet ezek iránt a hitelpapírok után csökken). Jelen esetben például hiába haladja meg a BMÁP kamatfelára a PMÁP-ét, a DKJ-hozamok jelentősen alulmúlják az infláció mértékét. Ha arra számítunk, hogy elfogy az infláció dinamikája és megindulnak a DKJ-hozamok, akkor lesz érdemes BMÁP-ot vásárolni, addig a Prémium Állampapír a nyerő (ennek az eshetőségnek rövid / középtávon nincs realitása).

Hol érdemes megvenni?

Az állampapírok vétele szinte az összes banki és nem banki szolgáltatónál ingyenes, a számlavezetésnek viszont lehetnek plusz költségei. Az is előfordulhat, hogy a másodpiaccal nem rendelkező lakossági állampapírok vételi és eladási árfolyamával "játszanak" a bankok.

Leginkább az Államkincstárnál érdemes állampapír-számlát nyitni, hiszen egy marginálisnak tűnő, 0,1-0,15%-os banki számlavezetési díjnak is jelentős hozamrontó hatása lehet.

Májusban készítettünk a banki állampapír-költségekről egy összefoglalót (itt még a papírok régi nevei szerepelnek):

Már az állampapírral is bukjuk a pénzünk értékét? Még van egy megoldás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wall street_shutterstock