Befektetés

Amundi: 2018-ban is élvezi majd Kelet-Közép-Európa a növekedési hátszelet

Kocsi János
Amundi Alapkezelő:

"Az amerikai részvénypiac esetében egy esetleges, már 2018-ban életbe lépő vállalati adócsökkentési reform véleményünk szerint csak átmenetileg segítheti majd a vállalatok eredményességét és egy esetleges ciklikus makrogazdasági lassulásnak csak ideig óráig képezheti gátját. Egy esetleges ciklikus makrogazdasági lassulás ugyanakkor fékezheti a Fed kamatemeléseinek tempóját és ezért tovább gyengítheti a dollárt, ezért egy ilyen fejlemény inkább kedvező hatású lehet az amerikai részvénypiacra.

Amundi: 2018-ban is élvezi majd Kelet-Közép-Európa a növekedési hátszelet
A gyengébb novemberi német ipari termelési adatok ellenére is úgy véljük, hogy jövőre is érdemes lehet kitettséget vállalni egyrészt Európában, mert a ciklikus európai gazdasági fellendülést még nem fogja túl hamar fékezni az ECB a munkaerő-piaci tartalékok és a kapacitáskihasználtság miatt. Másrészt, egy épkézlábnak tűnő EU-s reformcsomagra is kedvezően reagálhat a tőkepiac. Ugyanakkor érdemes lesz figyelni egyrészt a centrum országok ingatlanpiacát, ahol a periféria országok miatt alacsonyan tartott európai kamatkörnyezet fújhat buborékot, másrészt az olasz választásokat az euró-szkeptikus erők esetleges térnyerése szempontjából, aminek egyelőre kicsi az esélye.

A novemberben beérkező rendkívül jó reál GDP adatok alapján is feltételezhetjük, hogy 2018-ban Kelet-Közép-Európa továbbra is élvezheti az Európából érkező növekedési hátszelet, beleértve az EU-s pénzeket. Másrészt, Romániát kivéve az egyensúlyi helyzet is stabil maradhat a régióban. Ehhez fokozatosan javuló vállalati eredmények és nem túl feszített árazás társulhat a részvénypiacokon. A régióban azonban gyorsabb lehet a kamatkörnyezet esetleges normalizációja az európainál a fokozott bérinfláció miatt, ezért érdemes lehet a még nem túl drága pénzügyi intézetek részvényei közül szemezgetni esetleges árfolyam-korrekciók esetén, az egyedi esetleges félreárazások további "megjátszása" mellett. A magyar részvények többségének árazása már nagyjából a helyére került és a kispapírok árfolyamának emelkedése is gyakran jelzi a bikapiacok végét, ugyanakkor amíg jó a makrogazdasági helyzet, kis eséllyel következik be egy jelentősebb magyar-specifikus tőkepiaci hangulatromlás.

A novemberi kedvező fejlődő piaci makrogazdasági adatok alapján is úgy látjuk, hogy a fejlődő piacokban lehet még felértékelődési potenciál 2018-ban is, amit esetleg a dollár további gyengülése is támogathat. A fejlődő piacok közül érdemes lehet befektetni azokba (Kelet-Közép-Európa mellett), ahol az árazás még nem feszített, a kamatkörnyezet esetleg csökkenő és nem mellesleg tartósnak tűnő strukturális reformok és kedvező demográfiai folyamatok is biztosítják a vállalati eredmények tartós javulását a szinkronizált világgazdasági növekedés mellett. A fenti feltételek valamelyikének megfelel például Argentína (strukturális reformok), India (kedvező demográfiai folyamatok és strukturális reformok), Oroszország (csökkenő kamatkörnyezet), Brazília (esetleges strukturális reformok), Kína (strukturális reformok, "soft landing"), Dél-Korea (nyomott árazás, strukturális reformok). Emellett, számos ázsiai országra igaz lehet az 2018-ban is, hogy egy szinttel feljebb léphetnek a globális termelési hierarchiában. Ez a folyamat jellemzően kedvező tőkepiaci mozgásokkal is párosulhat azon országok esetében, ahol az árazás még nem túl feszített.

A fenti alapforgatókönyvet árnyalandó érdemes mérlegelni annak kockázatait is. Véleményünk szerint három esemény esetleges bekövetkezése vethet véget 2018-ban az immár közel kilenc éve tartó kedvező tőkepiaci hangulatnak. 1) A Brent olaj hordónkénti ára a 70-80 dolláros tartományba emelkedik, ami az inflációs várakozásokat felfelé hajtja és ezért a kamatkörnyezet a vártnál gyorsabban emelkedik. 2) A Phillips-görbe ismét negatív meredekségű lesz a feszes munkaerő-piacú országokban (pl. USA, Kelet-Közép-Európa, stb.), így az inflációs várakozások megemelkednek az alacsony munkanélküliség miatt kialakuló bérinfláció nyomán és ezért a kamatkörnyezet a vártnál gyorsabban emelkedik. 3) Olyan geopolitikai kockázatok, amik érdemi negatív hatással bírnak a világgazdaság fokozatos javulására.

Egyelőre úgy tűnik, mindhárom tényező esetleges bekövetkezésének kicsi az esélye 2018-ban, de alakulásuk monitorozása és előrejelzése kiemelten fontos lehet a jövő évben.
A portfólió összetételét változatlanul hagyjuk."

Amundi: 2018-ban is élvezi majd Kelet-Közép-Európa a növekedési hátszelet
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gold bar