Műtárgybefektetés: sok tanulás, de jó üzlet
Befektetés

Műtárgybefektetés: sok tanulás, de jó üzlet

Portfolio
A Deloitte 2017 végén, immár hatodik alkalommal mutatta be az Art & Finance riportját. A műtárgy.com most a majdnem háromszáz oldalas jelentésnek a műalkotások befektetési aspektusáról szóló fejezetéből szemezget. A teljes tanulmány itt érhető el.
A vizsgált időszakban, 2016 és 2017 áprilisa között a műtárgypiac kimondottan erős évet futott, az artnet alapján a műalkotások több mint 85%-ának emelkedett az ára. Ezen belül is kiemelkedett az impresszionista és a kortárs művészet 10,5%, illetve 7,5%-os áremelkedésével. A műtárgypiac szakértőinek nem meglepetés, hogy ezek a legkelendőbb korszakok, de annál inkább az a megfigyelés, ami korrelációt mutat ki a különböző műtárgypiac szegmensek és különböző befektetési eszközosztályok hozama közt. A biztonságos műtárgytípusok, mint az impresszionisták és a régi mesterek hozama nagyban korrelál a biztonságos eszközökkel (mint a kötvények és az ingatlan), míg a kockázatos műtárgyak (mint a kortárs vagy a kínai művészet) hozama pedig a kockázatos eszközökkel (értékpapírokkal, árucikkekkel) mozog együtt.

Műtárgybefektetés: sok tanulás, de jó üzlet
A kortárs művészeti piac alakulása 2001 és 2017 között. Forrás: Deloitte Luxemburg &ArtTactic Art & Finance Report 2017
A kínai műtárgypiac mozgását már számtalan cikk és kutatás próbálta kiismerni az elmúlt években. A Deloitte elemzés most egy visszaesésről számol be, mivel a kínai művészeti befektetési alapok kezelt eszközeinek összesített értéke a 2012-es, 1,5 milliárd dolláros csúcsról 2016-ra 483 millió dollárra esett vissza. Bár a 2017-es számok minden bizonnyal jobbak lesznek, de ez a visszaesés, ami elsősorban a szigorodó szabályozás eredménye, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a művészeti befektetési alapok globálisan is veszítsenek súlyukból.

Műtárgybefektetés: sok tanulás, de jó üzlet
A művészeti befektetési alapok kezelt eszközeinek összesített értéke 2012 és 2017 között. Forrás: Deloitte Luxemburg &ArtTactic Art & Finance Report 2017
A műtárgybefektetés sikeréhez jó döntések és előnyös vásárlások szükségesek. Első lépésként érdemes jól megismerni a műtárgypiacot és ezen belül is az aukciók világát. Természetesen a galériás piac kiismeréséhez is sok fortélyt lehet elsajátítani, de a műtárgykereskedelem legtitokzatosabb része mindig az az árverés volt, ahol rövid idő és nagy nyomás alatt kell megfontolt üzleti döntést hozni. Ehhez pedig érdemes alaposan megismerni a piaci trendeket, az aukciós tételeket és a piac legfontosabb szereplőit is. Az alapos felkészülés hozzásegíthet ahhoz, hogy ne csak az árverés alatt, de előtte és utána se érje meglepetés a kezdő műgyűjtőt. Éppen ezekbe a tudásokba fog bevezetést adni Emőd Péter Mielőtt koppan a kalapács - az árverések titokzatos világa címmel, a Műtárgybefektetési előadássorozat első előadásán, amelyet a műtárgy.com és a műtárgybefektetés.hu portál indít újból útjára.

Az aukciós piac megismerését a kortárs művészet piacának feltérképezése követheti. A kortárs piac tranzakciói jellemzően galériákon keresztül zajlanak. Ez az a piaci szegmens, ami az elmúlt évtizedekben radikálisan felértékelődött, ezáltal a legnagyobb befektetési hozamok is ezen a területen várhatóak. Éppen ezért a kortárs piacon az üzleti kockázatok is magasabbak, így az alapos megismerése elengedhetetlen, különösen hogy a kortárs képzőművészet sokszor kevésbé van a közérdeklődés fókuszában, mint a kortárs irodalom vagy filmművészet. Mivel a kortárs művészet piaca még a teljes műtárgypiacnál is informálisabb módon működik, ezért az előzetes tájékozódás és felkészülés kiemelten fontos. Ennek a jelentőségét nem lehet elégé hangsúlyozni, mivel a kortárs galériák és vásárok világa bármilyen izgalmas is, elsőre sokaknak ijesztő lehet. Abban, hogy ez ne így legyen, sokat segíthet Spengler Katalin A hazai kortárs műtárgypiac - kezdő lépések és tanácsok című előadása az előadássorozat második pilléreként.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megismerkedni a hazai és nemzetközi aukciósházak sztártételeivel és sztárművészeivel is, melyeknek az árazása és piaci pozíciója sok tanulsággal szolgálhat a műtárgybefektetéssel csak most ismerkedők számára. A világ legdrágább műalkotásáért 2017 decemberében 119 milliárd forintnyi dollárt adtak, ami a teljes magyarországi műtárgypiac forgalmának hatszorosa. A hazai és nemzetközi aukciós piac felső 1%-ának a megismeréséhez, és a magyar műtárgypiac globális pozíciójának megértéséhez pedig nagy segítséget adhat Martos Gábor Az aukciók sztárjai - az elmúlt évek legsikeresebb külföldi, illetve hazai aukciós szereplői című előadása.

A három alkalmas műtárgybefektetési előadássorozatának célja az, hogy az előadások és az azokat követő beszélgetések során információhoz juttassa azokat, akiket érdekel a műtárgypiac, illetve annak a befektetési aspektusai. A három előadás hiánypótló a magyar műkereskedelmi piacon, és lehetőséget ad a műtárgypiacot eddig csak távolról figyelőknek arra, hogy megismerjék a piacot, és ezekkel a tudásoknak a birtokában üzletileg is sikeresen vásároljanak műtárgyakat. Azoknak, akiket pedig kimondottan a kortárs műtárgypiac érdekel, csak márciusig kell várniuk, mert akkor indul a műtárgy.com műtárgybefektetési előadássorozatának második része, ami többek közt a kortárs művészeti galériák árazásába és a kortárs művészeti vásárok működésébe fog betekintést nyújtani.

Szerző: műtárgy.com
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany