Masszív piramisjáték dőlt össze - elégett 2760 milliárd forintnyi befektetés
Befektetés

Masszív piramisjáték dőlt össze - elégett 2760 milliárd forintnyi befektetés

Portfolio
Feladta magát a rendőrségen Zsang Hsziaolei, egy szinte szektaként működő kínai befektetési cég, a Qbao.com vezetője. A hatóságok azzal vádolják, hogy a mintegy 200 millió befektetőt számláló online platform piramisjátékozott és Zsang mintegy 70 milliárd jüannyi (kb. 2760 milliárd forint) ügyfélpénzt nyúlt le. Ha bizonyítást találnak a vádak, ezzel Kína történelmének legnagyobb piramisjátéka bukott be - írja a Caixin Global.
A Qbao.com 2012-ben indult, volt, hogy 80%-os befektetési hozammal csábították az ügyfeleket. Az online befektetési platform egyik vezetője szerint sok ügyfél minden pénzét és bizalmát Zsangba fektette, a cég pedig úgy működött, mint egy szekta.

A hozamot az alapján fizették ki, hogy ki mennyi pénzt tolt be a piramisjátékba, illetve azért is járt plusz pénz, ha valaki csak simán belép az appjába, naponta egyszer. 2017 végére már naponta 2 millió ember lépett be a Qbao rendszerébe. Sok olyan ügyfél volt, aki személyi kölcsönből vagy hitelkártyáról fektetett be a piramisjátékba.

Miközben a Qbao azt állította ügyfeleinek, hogy a vegyiparban és a borászatban is vannak befektetései, a nandzsingi rendőrség szerint a hozamokat az új belépők pénzéből fizették ki és megvezette az online platform a befektetőit.

A Qbao mellett egyébként számos online piramisjáték bukott be az elmúlt években: az Ezubao több mint 900 000 ügyféltől nyúlt le 50 milliárd jüant, a Yota.biz pedig még Magyarországon is toborzott befektetőket, mielőtt bedőlt. Erről itt írtunk:
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde