Befektetés

Nagy a felháborodás: a befektetők szívhatják meg leginkább az EU új szabályát

Portfolio
Egyre több alapkezelő és befektetői egyesület emeli fel hangját a januárban életbe lépett MiFID 2-es irányelv egyik fő szabálya ellen, a költségek és díjak részletes kimutatása ugyanis nem segíti, sokkal inkább megtéveszti a befektetőket - számol be a hírről a Financial Times.
A MiFID 2-es első tapasztalatokról és a még mindig nyitott kérdésekről is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) 2018 konferenciáján. Ne maradjon le róla!


Január 3-án lépett életbe a tőke-, pénz- és befektetési piac nagyobb átláthatóságát és az erősebb befektetővédelmet célzó uniós irányelv, a MiFID 2. Ennek egyik előírása, hogy az alapkezelőknek az eddigieknél részletesebb módon, tételenként kell kimutatniuk ügyfeleik felé a levont díjakat és költségeket.

A folyó költségek mellett a tranzakciós költségekre is becslést kell adniuk, de mivel erre nincs iparági szinten elfogadott számítási metódus, előfordul, hogy egyes szolgáltatóknál a tranzakciós költség negatív, míg másoknál a 2%-ot is eléri. A negatív tranzakciós költség (ami az értékpapírok árfolyamában bekövetkező csökkenése következtében alakulhat ki) miatt pedig a befektetők felé jelentett befektetési összköltség is csökken.

A Vanguard európai vezetője szerint a MiFID 2 így nem éri el azt a célját, hogy a befektetők számára lehetővé tegye a költségek összehasonlítását, részben amiatt, mert a felügyeleti szervek engedik az eltérő számítási módszerek használatát.

Az európai alapkezelői egyesületeket tömörítő Efama már a bevezetés előtt jelezte, hogy az új módszer, amely az árfolyammozgásokat is figyelembe véve számítja ki a tranzakciós költségeket, fundamentálisan rossz, félrevezeti a befektetőket, mert a befektetés nem valós költségét mutatja be.

A MiFID 2-es első tapasztalatokról és a még mindig nyitott kérdésekről is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) 2018 konferenciáján. Ne maradjon le róla!
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
162
Olvasta már? Időtálló időmérők