Befektetés

Nagy a felháborodás: a befektetők szívhatják meg leginkább az EU új szabályát

Portfolio
Egyre több alapkezelő és befektetői egyesület emeli fel hangját a januárban életbe lépett MiFID 2-es irányelv egyik fő szabálya ellen, a költségek és díjak részletes kimutatása ugyanis nem segíti, sokkal inkább megtéveszti a befektetőket - számol be a hírről a Financial Times.
A MiFID 2-es első tapasztalatokról és a még mindig nyitott kérdésekről is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) 2018 konferenciáján. Ne maradjon le róla!


Január 3-án lépett életbe a tőke-, pénz- és befektetési piac nagyobb átláthatóságát és az erősebb befektetővédelmet célzó uniós irányelv, a MiFID 2. Ennek egyik előírása, hogy az alapkezelőknek az eddigieknél részletesebb módon, tételenként kell kimutatniuk ügyfeleik felé a levont díjakat és költségeket.

A folyó költségek mellett a tranzakciós költségekre is becslést kell adniuk, de mivel erre nincs iparági szinten elfogadott számítási metódus, előfordul, hogy egyes szolgáltatóknál a tranzakciós költség negatív, míg másoknál a 2%-ot is eléri. A negatív tranzakciós költség (ami az értékpapírok árfolyamában bekövetkező csökkenése következtében alakulhat ki) miatt pedig a befektetők felé jelentett befektetési összköltség is csökken.

A Vanguard európai vezetője szerint a MiFID 2 így nem éri el azt a célját, hogy a befektetők számára lehetővé tegye a költségek összehasonlítását, részben amiatt, mert a felügyeleti szervek engedik az eltérő számítási módszerek használatát.

Az európai alapkezelői egyesületeket tömörítő Efama már a bevezetés előtt jelezte, hogy az új módszer, amely az árfolyammozgásokat is figyelembe véve számítja ki a tranzakciós költségeket, fundamentálisan rossz, félrevezeti a befektetőket, mert a befektetés nem valós költségét mutatja be.

A MiFID 2-es első tapasztalatokról és a még mindig nyitott kérdésekről is szó lesz a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) 2018 konferenciáján. Ne maradjon le róla!
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Webp