Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet
Befektetés

Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet

Portfolio
Grandiózus tervekkel állt elő a lengyel kormány nyugdíjügyben, az új elképzelés szerint az amerikai vagy a brit piacon már évek óta jól működő foglalkoztatói nyugdíjprogramot indítanának, amelytől évente 20 milliárd zloty (mintegy 6 milliárd dollárnyi) friss megtakarítás becsatornázására számítanak - számol be a hírről a Bloomberg.
A nyugdíjbiztosításokról is sok szó esik a Portfolio Biztosítás 2018 konferenciáján. Ne maradjon le róla!A lengyel kormány egy olyan nyugdíjprogram alapjainak kialakításán dolgozik, amelytől éves szinten 20 milliárd zlotynyi növekedést várnak a megtakarításokban, ezzel együtt pedig a tőkepiac erősítését. Az önkéntes, vállalatok által nyújtott nyugdíjprogram a tervek szerint jövő év elején indulna, és része egy nagyobb, a teljes lengyel nyugdíjrendszert érintő átalakítási tervnek. Egyébként a nyugdíjrendszer ezen pillére Magyarországon is hiányzik, jelenleg egyetlen szolgáltatónál, az Allianznál érhető el foglalkoztatói nyugdíjprogram.

A lengyel megtakarítási állománynak még lenne hova bővülnie, az OECD szerint a lengyel háztartások megtakarítási rátája a legalacsonyabb Európában. A lengyel kormány tájékoztatása szerint az új program az alábbi főbb elemeket tartalmazná:
  • Bár a program önkéntes lesz, induláskor minden lengyel állampolgárt automatikusan tagként értelmeznek, ezzel is a részvételi arányt növelnék. A kormány számításai szerint az érintet 12 millió lengyel legalább fele részt vesz majd a programban.
  • A nyugdíjprogram teljes implementációját követően éves szinten 15-20 milliárd zlotynyi megtakarítás érkezhet be.
  • Azzal kalkulálnak, hogy a munkavállalók fizetésük 2%-át teszik félre az adómentes nyugdíjszámlán, ezt a munkáltatók további 1,5%-kal fejelik meg a dolgozóik béréből, mindehhez pedig az állam is hozzájárulna, a tervek szerint évente 3 milliárd zlotyval.
  • A munkáltatók feladat lesz, hogy a nyugdíjpénzek kezeléséhez kiválasszák az alapkezelőket és a befektetési stratégiákat a lengyel piacról.
  • Azoknak a befektetési alapoknak, amelyek szeretnének elérhető befektetésekké válni a vállalati nyugdíjprogramban, legalább három éves track recorddal kell rendelkezniük és további tőkekövetelményi kritériumoknak is meg kell felelniük.
  • A lengyel kormány szorgalmazná, hogy a nyugdíjprogramot indító vállalatok céldátum alapokat is tegyenek elérhetővé a portfólióban. Azzal kalkulálnak, hogy a portfóliók 30%-a részvényből, 30-40%-a államkötvényből, míg a fennmaradó rész olyan egyéb befektetésekből, mint vállalati kötvényekből tevődik majd össze.
  • Arra számítanak, hogy az új vállalati nyugdíjprogramok fokozatosan jelennek majd meg a piacon, elsőként a legnagyobb munkáltatók oldaláról.


Címlapkép: Shutterstock

A nyugdíjbiztosításokról is sok szó esik a Portfolio Biztosítás 2018 konferenciáján. Ne maradjon le róla!
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
gazdagok_jacht_shutter