Befektetés

Pár hónapod maradt, hogy kódot igényelj a cégednek, ha befektetni szeretnél

Portfolio
Január 3-tól az EU befektetési vállalkozásainak globális jogalany-azonosítóval (Legal Entity Identifier, LEI) kell azonosítaniuk jogi személy ügyfeleiket (ideértve az üzleti minőségben eljáró természetes személyeket is), ha pénzügyi eszközökre szeretnének ügyletet kötni. A Keler friss sajtóközleménye szerint itthon tavaly végével 6500 LEI kódot igényeltek, de sietnie kell annak, akinek még nincs: júliustól ezek hiányában ugyanis visszautasítják a befektetési tranzakciókat.
Hasonló témáról is szó lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Ne maradjon le róla!Magyarországról a piaci szereplők a Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) adatai szerint 2017. év végéig közel 6500 LEI kódot igényeltek, a KELER várakozásai szerint a 2018. év első félévében ugyancsak többezres nagyságrendű új igénylés várható Magyarországról. Összességében az új jogszabályi keretek a kereskedésben részt vevő feleknek biztonságosabb piacot teremtenek, úgy, hogy az értékpapír- és tőkepiaci tranzakciókban részt vevő szereplők újabb csoportjai válnak egyedileg azonosíthatóvá, legyenek bárhol is a világban.

A Keler Magyarország központi értéktáraként, a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír-tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A Keler a német WM Datenservice partnereként jelenleg közvetítőként vesz részt a LEI kódok kiadásában, azonban a társaság stratégiai célja, hogy a közeljövőben önálló jogú szereplőként nyújtsa a kódkiadásra vonatkozó szolgáltatást, elektronikus felületen végigvihető igénylési és adminisztrációs folyamat biztosításával.

Az új kódigénylők számára a KELER Zrt. önálló információs telefonvonalat tart fent, a 06 1-37 37 999-es telefonszámon, ahol naponta 8-16 óra között fogadja az érdeklődők hívását.

Mi az a LEI kód?

A LEI kód egy 20 karakterből álló, egyedi nemzetközi azonosító szám, amellyel a piaci szereplők pontosan beazonosíthatóak, bármelyik országban is működnek a világon. A LEI kód alapján a legfontosabb cégadatok, például az adott cég alapításának helye, tulajdonosi struktúrája, nyilvántartásba vételének időpontja is kideríthető.

Mónus Attila, a Keler vezérigazgatója rámutatott: a felügyeleti szervek is kiemelten kezelik a LEI kód használatát. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) a helyi felügyeleteken keresztül sürgeti az érintett piaci szereplőket, hogy mielőbb igényeljenek LEI kódot. A kódkiadás kapcsán a 2018-as év első félévében - tekintettel az igénylések számának jelentős megugrására és így az átfutási idő megnövekedésére - egy 6 hónapos türelmi időszak került bevezetésre, amelynek során a tényleges kódkiadásig az igénylőknek egy igazolással kell rendelkezniük, mely tartalmazza azt, hogy az igénylési dokumentációt az érintett piaci szereplők benyújtották, így a megfelelést teljesítették.

Az érintett pénzügyi szolgáltatóknak az első igénylés után évente meg kell újítaniuk a LEI kódjuk érvényességét. Ha azonban nem tartanak rá igényt, akkor is megmarad a LEI kódjuk, de inaktívvá válik, amely később bármikor ismét aktiválható.

Inaktív LEI kóddal, illetve nem lezárt igénylési folyamattal, azaz LEI kód hiányában 2018. júliusától a tranzakciós megbízásokat a befektetési szolgáltatók visszautasítják − hívta fel a figyelmet a KELER vezérigazgatója.
Boris Johnson
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde