Befektetés

Erste: alaposan felbolydult a részvénypiac

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"Alaposan felbolydult a részvénypiac az utóbbi hetekben: a korábban hónapokon keresztül rekordmélységben mozgó volatilitás-mutatók január végén lassan megindultak felfelé, majd február elején elszakadt a cérna és masszívan felugrottak. Ezzel párhuzamosan a részvénypiacokon meredek árfolyameséseket lehetett látni. Az optimizmus látványos összezuhanását sokan az emelkedő amerikai inflációs kockázatokkal és kamatokkal hozzák összefüggésbe. Tény, hogy az inflációkövető kötvények árfolyamában árazott várható infláció az USÁ-ban három és fél éves magasságba emelkedett, a 10 éves kincstárjegy hozama pedig megközelítette a 3 százalékot, holott év elején még csak 2,4 százalék volt. Ráadásul a tőzsdei zuhanás közvetlenül azután indult, hogy nyilvánosságra hozták a vártnál magasabb amerikai bérnövekedési adatokat.

Erste: alaposan felbolydult a részvénypiac
Mivel néhány kockázati indikátor már egy-két héttel korábban romlani kezdett, a részvénykitettségünk felülsúlyozását február elején semlegesre változtattuk. A regionális allokációnk nem változott érdemben, leginkább Japánt szeretjük, ami a bőven kétszámjegyű profitnövekedéssel és a viszonylag mérsékelt árazással magyarázható. A külkereskedelemmel súlyozott jenindex csaknem 5 százalékos idei emelkedése ugyan nem tett jót a cégek exportkilátásainak, de ez már jórészt beárazódott a tokiói index idei teljesítményében. Enyhén felülsúlyozzuk az európai részvényeket is, melyeknek értékeltsége mérsékeltnek nevezhető az amerikai papírokhoz képest, utóbbiak esetében enyhe alulsúlyt tartunk. A feltörekvő piacokról csak Oroszországban vannak jelenleg pozícióink.

Bár az inflációs kockázatok létét kár lenne tagadni, mi egyelőre nem számítunk trendfordulóra a részvénypiacokon. Az amerikai kamatemelések kapcsán inkább csak az a kérdés, hogy három lesz vagy négy, a kötvénypiaci hozamok emelkedése pedig (hacsak nem sokkszerűen történik) elvileg nem akasztja meg a részvényeket. A jelenlegi, továbbra is nagyon nyomott reálhozamok mellett meglepő lenne, ha az amerikai gazdaság rövidtávon recesszióba kerülne, sőt, az elfogadott adócsökkentések és az adósságplafon kitolása nyomán megszavazott kiadásnövelések a következő két évben számottevően gyorsíthatják a GDP növekedését. Ebben a környezetben a tőzsdei cégek profitnövekedési kilátásai is kedvezőek maradnak, így az értékeltségi mutatók komolyabb felfújódása nélkül is tovább emelkedhetnek az árfolyamok.

A kötvénypiacokon az elmúlt hónapokban lezajlott hozamemelkedések után inkább egy konszolidációs időszak látszik valószínűnek, mintsem a további folyamatos emelkedés. Mindenesetre igazából egyik forgatókönyv mellett sem látunk nagy fantáziát az alacsony kockázatú kötvényekben. Tartjuk viszont amerikai high-yield és feltörekvő piaci kötvényeinket, melyeknek hozamfelára még mindig viszonylag vonzónak minősíthető. A hazai kötvénypiacon várakozásainknak megfelelően megtorpant a hozamok emelkedése, de mi továbbra is inkább óvatosak vagyonk a hosszabb futamidejű papírokkal."

Erste: alaposan felbolydult a részvénypiac
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
162
Olvasta már? Időtálló időmérők