Befektetés

Erste: alaposan felbolydult a részvénypiac

39-k
Erste Alapkezelő:

"Alaposan felbolydult a részvénypiac az utóbbi hetekben: a korábban hónapokon keresztül rekordmélységben mozgó volatilitás-mutatók január végén lassan megindultak felfelé, majd február elején elszakadt a cérna és masszívan felugrottak. Ezzel párhuzamosan a részvénypiacokon meredek árfolyameséseket lehetett látni. Az optimizmus látványos összezuhanását sokan az emelkedő amerikai inflációs kockázatokkal és kamatokkal hozzák összefüggésbe. Tény, hogy az inflációkövető kötvények árfolyamában árazott várható infláció az USÁ-ban három és fél éves magasságba emelkedett, a 10 éves kincstárjegy hozama pedig megközelítette a 3 százalékot, holott év elején még csak 2,4 százalék volt. Ráadásul a tőzsdei zuhanás közvetlenül azután indult, hogy nyilvánosságra hozták a vártnál magasabb amerikai bérnövekedési adatokat.

Erste: alaposan felbolydult a részvénypiac
Mivel néhány kockázati indikátor már egy-két héttel korábban romlani kezdett, a részvénykitettségünk felülsúlyozását február elején semlegesre változtattuk. A regionális allokációnk nem változott érdemben, leginkább Japánt szeretjük, ami a bőven kétszámjegyű profitnövekedéssel és a viszonylag mérsékelt árazással magyarázható. A külkereskedelemmel súlyozott jenindex csaknem 5 százalékos idei emelkedése ugyan nem tett jót a cégek exportkilátásainak, de ez már jórészt beárazódott a tokiói index idei teljesítményében. Enyhén felülsúlyozzuk az európai részvényeket is, melyeknek értékeltsége mérsékeltnek nevezhető az amerikai papírokhoz képest, utóbbiak esetében enyhe alulsúlyt tartunk. A feltörekvő piacokról csak Oroszországban vannak jelenleg pozícióink.

Bár az inflációs kockázatok létét kár lenne tagadni, mi egyelőre nem számítunk trendfordulóra a részvénypiacokon. Az amerikai kamatemelések kapcsán inkább csak az a kérdés, hogy három lesz vagy négy, a kötvénypiaci hozamok emelkedése pedig (hacsak nem sokkszerűen történik) elvileg nem akasztja meg a részvényeket. A jelenlegi, továbbra is nagyon nyomott reálhozamok mellett meglepő lenne, ha az amerikai gazdaság rövidtávon recesszióba kerülne, sőt, az elfogadott adócsökkentések és az adósságplafon kitolása nyomán megszavazott kiadásnövelések a következő két évben számottevően gyorsíthatják a GDP növekedését. Ebben a környezetben a tőzsdei cégek profitnövekedési kilátásai is kedvezőek maradnak, így az értékeltségi mutatók komolyabb felfújódása nélkül is tovább emelkedhetnek az árfolyamok.

A kötvénypiacokon az elmúlt hónapokban lezajlott hozamemelkedések után inkább egy konszolidációs időszak látszik valószínűnek, mintsem a további folyamatos emelkedés. Mindenesetre igazából egyik forgatókönyv mellett sem látunk nagy fantáziát az alacsony kockázatú kötvényekben. Tartjuk viszont amerikai high-yield és feltörekvő piaci kötvényeinket, melyeknek hozamfelára még mindig viszonylag vonzónak minősíthető. A hazai kötvénypiacon várakozásainknak megfelelően megtorpant a hozamok emelkedése, de mi továbbra is inkább óvatosak vagyonk a hosszabb futamidejű papírokkal."

Erste: alaposan felbolydult a részvénypiac
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bitcoin automata shutter