Befektetés

MKB: az adócsökkentés tovább fűti a gazdasági aktivitást

Czifra Gábor
MKB Alapkezelő:

"A növekedés vezérelt amerikai gazdaságpolitika, a laza japán és európai monetáris politika erős támaszt nyújthat a kockázatos eszközöknek 2018 folyamán is. A kitörő befektetői optimizmus nemcsak a kérdőívekben szereplő kérdésekre adott válaszokban jelenik meg, hanem komoly hatást gyakorol a vállalati és fogyasztói magatartásra, amit az utóbbi hónapok makrogazdasági adatai is alátámasztanak. A lakossági fogyasztás és hitelkiáramlás dinamikája töretlen, a vállalati aktivitás emelkedik, a foglakoztatási adatok pedig kedvező képet festenek az amerikai gazdaság és a világgazdaság állapotáról. A jelentős adókönnyítést tartalmazó amerikai adóreform fokozatosan ösztönzi a kockázatvállalási hajlandóságot, ezáltal jelentős támaszt nyújt a piaci eszközáraknak. Ezen növekedés ösztönző folyamatok növelik az inflációs nyomást a következő negyedévekben, ami már a jegybanki döntéshozók tűréshatárát is elérik, így Európában és Amerikában a jegybankárok indirekt módon, de egyértelmű utalásokat tesznek a szigorítás irányába, ami 2018 első felében tematizálhatja majd a híreket, és óvatos hozamemelkedést vonhat maga után.

MKB: az adócsökkentés tovább fűti a gazdasági aktivitást
A befektetők túlzott optimizmusát február elején komoly csapás érte, amikor a VIX, mint kockázati index csökkenésére játszó befektetők pánikszerűen zárták a pozícióikat, és ezzel párhuzamosan eladási hullám söpört végig a piacon. A fokozott óvatosság jegyében ezért továbbra is defenzív portfólió-összetétel javasolt, ahol alacsonyan tartjuk a kockázatos eszközök súlyát, és magasan a likvid és alacsony kamatkockázatú eszközök arányát.

A hazai kötvénypiac - a fejlett kötvénypiaccal párhuzamosan - gyengén teljesített az elmúlt hónapban. A hazai gazdasági aktivitást élénkülés jellemzi, illetve a gazdasági szereplők továbbra is jelentős megtakarítás hajlandóságot mutatnak majd, ami komoly támaszt jelent a hazai 10-15 éves kötvények piacán. A kedvező makrogazdasági folyamatokat látva a nemzeti bank hangot adott azon szándékának, hogy a fokozott állampapír kereslet az 5 évnél hosszabb állampapírok piacán is megjelenjen, és ezt aktívan is elősegíti majd a bejelentett intézkedéseinek köszönhetően. A következő időszakban azonban még ez is kevés lehet, és az emelkedő fejlett piaci hozamokkal párhuzamosan korrekció tovább folytatódhat a hazai kötvénypiacon."

MKB: az adócsökkentés tovább fűti a gazdasági aktivitást
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
váci utca_budapest_mti